MUTFAK GEREÇLERİNDEN KAYNAKLANAN TOKSİK METALLERİN GIDALARDAKİ TAYİNİ - BÜYÜKASLAN, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2007)
Renkli boyalı ve yaldızlı porselen tabaklar estetik görüntüsü nedeniyle sıklıkla tercihedilirler. Ancak bu renkli boyaların çoğunlukla metalik olduğu unutulmamalıdır. Özellikle buboyaların içeriğinde yer alan Cd' un kanserojen ve Pb' un beyinde birikerek aşırı toksik etkigösterdiği bilinmektedir. Her ne kadar tabaklardaki metalik boyalar yemeklere geçmediğisanılmakta ise de bunun tabakların kullanım miktarı ve üretim kalitesi ile ilgili olabileceği dedikkate alınmalıdır. Bunun sonucu olarak ulusal ve uluslararası otoriteler tarafından gıdamaddeleriyle temasta bulunan porselen ve seramik tabaklardan % 4' lük asetik asitle ekstrakteolabilecek Cd ve Pb miktarları 0.07 ve 0.8 mg/dm2 olarak belirlenmiştir.Bu çalışmada renkli ve kullanılmış tabaklar derişik ve 7 M nitrik asite ilave olarak,asetik asit, sitrik asit, tartarik asit ve laktik asit gibi gıdalarda bulunabilen asitlerleetkileştirilerek çözeltiye geçen Cd, Pb ve Zn miktarları ölçüldü. Değişen asit % derişimlerinebağlı olarak porselen yüzeyinden Pb'un ekstraksiyonunda (migrasyonunda) sürekli artışgözlenirken, Cd ve Zn' da ise artış ya da azalışlarla beraber belirli bir noktan sonra migrasyonunsabit bir noktada seyrettiği gözlenmiştir. Ayrıca asetik asitle değişen sürelerde temasın ve NaCl'nin ilavesinin de ekstraksiyonu arttırdığı gözlendi.Anahtar kelimeler: Kadmiyum, Kurşun, Çinko, Ekstraksiyon (migrasyon), Sırlanmış PorselenTabaklar, Atomik Absorpsiyon.
Determination of toxic metals in nutrients sourced from kitchen utensils
Keywords: Kimya