Serpantinli Topraklarda Yetişen Teucrium Polium’ un Bor Akümülasyon Performansının İncelenmesi - Konakcı, Nevin (My University, 2024)
Guleman bölgesi, Türkiye' nin en önemli krom cevheri üreten bölgelerinden biri olup, geniş alanda serpantinli kayaçlar yüzeylemeler vermektedir. Bu çalışma Guleman serpantinli toprakları üzerinde yetişen Teucrium polium bitkisinin kök ve dalındaki bor akümülasyonlarını incelemiştir. Çalışma alanında serpantinli topraklar üzerinde yetişen 17 adet Teucrium polium bitkisi toprağı, kök ve dalı ile birlikte toplanarak, bor için ayrı ayrı kimyasal analizleri yapılmıştır. Kimyasal analizler ICP-MS (İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometresi)’de gerçekleştirilmiştir. Ortalama olarak toprakta 7,94 ppm, kökte 14,8 ppm ve dalda ise 70,06 ppm bor değerleri saptanmıştır. Bu bitkinin toprak, kök ve dallarındaki bor zenginleşme değerleri (ECR, ECS ve TLF) oldukça yüksek çıkmıştır. Bu değerler de Teucrium polium bitkisinin topraktan hem köke, hem de dala önemli oranda bor akümülasyonu gerçekleştirdiğini göstermiştir. Sonuç olarak bu bitki, özellikle bor ile kirlenmiş toprakların ıslah çalışmasında ve böyle alanların iyileştirilmesinde biyoakümülatör bitki olarak değerlendirilebileceğini göstermiştir.
Keywords: Bor; akümülasyon; Guleman; serpantinli topraklar