BATIK ANAEROBİK MEMBRAN BİYOREAKTÖRDE TUZLULUKDEĞİŞİMİNİN MEMBRAN KİRLENMESİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİNİNCELENMESİ - Yıldız, Burçin; Hanay, Özge (My University, 2020)
Anaerobik membran biyoreaktörler (AnMBR), kirletici konsantrasyonu yüksek olan atıksuların arıtılması için etkili bir teknolojidir ancak membran kirlenmesi uygulamanın gelişmesini kısıtlayan temel faktördür. Bu çalışmada, sentetik olarak hazırlanan hafif tuzlu ve hafif alkali atıksuyun arıtılması sırasında meydana gelen membran kirlenmesinin incelenmesi amacıyla batık bir anaerobik membran biyoreaktör 59 gün boyunca işletilmiştir. Biyoreaktör, 3000 mg/L KOİ, 3000 mg/L SO42- ve 10000 ile 20000 mg/L tuz konsantrasyonlarına sahip olan sentetik atıksu ile beslenmiştir. Tuz konsantrasyonun arttırılması kirlenmenin daha hızlı gerçekleşmesine sebep olmuş ve kek tabakası oluşumu, temel kirlenme mekanizması olarak belirlenmiştir. SMP ve EPS fraksiyonları içerisinde SMPp, en büyük kısmı oluşturmuştur. Membran gözenekleri, daha çok organik kirlenmeye bağlı olarak tıkanmıştır. FTIR spektrumları, membran yüzeylerinde hidroksil fonksiyonel gruplarının, amid I grubunun ve EPS’nin selülozik lipit yapısıyla ilişkili grupların varlığını göstermiştir. Ayrıca g-proteobacteria grubuna ait bakterilerin, biyoreaktördeki baskın mikrobiyal türlerin önemli bir yüzdesini (%50) oluşturduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Biyoloji; Çevre Bilimleri; Çevre Mühendisliği; Mühendislik; Kimya