Optimizasyon Algoritmaları ile Üretilen Kriptolojik Anahtarları Temel Alan Görüntü Şifreleme Algoritması - Eröz, Eyüp; Tanyıldızı, Erkan (My University, 2023)
Veri şifreleme ve sıkıştırma gereksinimlerini sağlayan bir görüntü şifreleme algoritması önerilmiştir. Şifreleme algoritmalarının en önemli aşaması güvenilir, tahmin edilemez ve rastgele anahtar üretme işlemidir. Önerdiğimiz yöntemde, verilerin şifreleme kısmında kullanılan anahtar üretim algoritması için optimizasyon temelli bir anahtar üreteci kullanılmıştır. Kullandığımız tek kullanımlık şerit prensibine dayanan rastgele sayı üreteci yöntem, her seferinde farklı rastgele anahtar üreterek koşulsuz güven sağlamaktadır. Optimizasyon temelli anahtar üretecinin elde ettiği istatistiksel başarılar görüntü şifreleme alanında da kendini göstermektedir. Değişken piksel hızı sayısı (NPCR), birleşik ortalama değişen yoğunluk (UACI) ve histogramı analizi gibi analiz yöntemleri ile görüntü şifreleme alanlarında başarısı incelenmiştir. Elde edilen başarılı sonuçlar, önerilen anahtar üretiminin görüntü şifreleme alanında da kullanılabilir güvenli bir anahtar üreteci olduğu ortaya koyulmuştur. Dolayısıyla kriptografik diğer pek çok alanda da optimizasyon temelli rastgele sayı üretecinin kullanılabileceği görülmüştür.
Keywords: Bilgi güvenliği; optimizasyon; LFSR; görüntü şifreleme; rastgele