Safranin‘in sulu ortamdan Platanus orientalis L. biyoması kullanılarak giderimi - İmecik, Zeynep; Dığrak, Metin; Halipçi, Hatice Nur (My University, 2014)
Bu çalışmada Platanus orientalis L. (Doğu Çınarı), safranin’in sulu çözeltiden adsorpsiyon tekniği ile uzaklaştırılmasında biyosorbent olarak kullanılmıştır. Biyosorpsiyon üzerine temas süresi, çözelti konsantrasyonu, pH ve sıcaklığın etkisi araştırılmıştır. Çalışma sonucunda optimum safranin biyosorbsiyonu için; dengelenme süresi 80. dakika, pH 7.00 (%99,28), 20 °C sıcaklık 49,46 mg/g (%98,93), ve başlangıç konsantrasyonu 100 mg/L (%98,46) olarak belirlenmiştir. İzoterm çalışmalarında, safranin biyosorpsiyonunda, Langmuir izoterm modeline uyum gözlenmiştir. Belirtilen optimum şartlarda maksimum safranin adsorpsiyonunun % 96-98 arasında olduğu tespit edilmiştir.

In this study, Platanus orientalis L. has been used as biosorbent for the safranin from aqueous solution by adsorption technique. Contact time, solution concentration, pH and temperature effect on biosorption has been investigated. As a result of the investigation, the optimum conditions of saffron biosorption, the equilibrium time 80 per minute at pH 7.00 (99,28%), at temperature 20 °C 49,46 mg/g (%98,93), in the concentration of 100 mg/L (98,46%) were determined. The biosorption equilibrium data was fitted for Langmuir isotherms. Max dye biosorption was determined as %96-98 under optimum conditions.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Safranin; Platanus orientalis L.; Biyosorpsiyon removal; Saffron; Platanus orientalis L.; Biosorption