Arşimet Optimizasyon Algoritması ile Trafo Tabanlı Evrişimsel Sinir Ağı Modelini Kullanarak Yazılım Tanımlı Ağ Teknolojisi Verilerinde Saldırı Tespiti - Toğaçar, Mesut (My University, 2022)
Son zamanlarda insanların teknoloji cihazları kullanarak günlük işlerini idame etmesindeki oran artmıştır. Akıllı cihazların birbirleriyle iletişim sağlayabildiği şu zamanda nesnelerin interneti kavramı ortaya çıkmıştır. Bütün bu gelişmeler insan hayatını daha da kolaylaştırırken diğer taraftan verilerin iletimini güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlayabilen sistemlerin tasarlanmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu çalışmada yazılım tanımlı ağ verilerinde saldırı tespitini gerçekleştirebilen yapay zekâ tabanlı hibrit bir yaklaşım geliştirilmiştir. Veri kümesi normal, dağıtılmış hizmet reddi, kaba kuvvet saldırıları, siteler arası betik çalıştırma ve SQL enjeksiyon ağ saldırı türlerini içermektedir. Önerilen yaklaşımda ön işlem adımı olarak Arşimet optimizasyon algoritması kullanılmıştır. Arşimet optimizasyon algoritması sayesinde veri kümesindeki verimli özelliklerin seçimi gerçekleştirilmiştir. Ardından trafo tabanlı evrişimsel sinir ağı modeli kullanılarak veri kümesi eğitilmiştir. Ağ trafiğinin normal veya saldırı tespitinde softmax yöntemi sınıflandırıcı olarak kullanılmıştır. Bu çalışmanın deneysel analizinde %98,94 genel doğruluk başarısı elde edilmiştir.
Keywords: Nesnelerin interneti; Derin öğrenme; karar destek sistemi; veri güvenliği; yazılım tabanlı ağ