KENT DOKUSUNDA GÜNEŞ IŞINIMINDAN YARARLANMAK İÇİN CADDE-BİNA İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - GÜLTEN, AYÇA (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalısmada, Elazıg'da mevcut olan kentsel dokuda, binaların ne derece günes ısınımı etkisinde kaldıgı arastırılmıstır. Bu amaçla Elazıg'ın en yogun yapısal bölgeleri olan Gazi, Sehit 1lhanlar ve 1nönü Caddeleri ve bu caddelere baglanan bazı ara sokaklarda belirlenen noktalarda bir uygulama çalısması yapılmıstır. Uygulama çalısmasında öncelikle, bina cephelerine düsen gölge boyları ve belirlenen noktaların SVF degerleri hesaplanmıstır. Daha sonra sokak geometrisi ve kentsel kanyon içindeki yüzey sıcaklıgı arasındaki iliskiyi arastırmak için, seçilen noktalarda 8.00?16.00 saatleri arasında yüzey sıcaklıgı ölçümleri yapılmıstır. SVF hesaplamaları için Rayman 1.2 programı ve balıkgözü fotograflar kullanıldı. Yüzey sıcaklıgı ölçümleri için Flir Themacam termal kamera kullanıldı. Gölge boyları 21 Ocak tarihi için hesaplanırken, yüzey sıcaklıgı ölçümleri 21 Mart'ta yapıldı. Uygulama çalısmasında belirlenen her nokta için, bina yüksekliklerini ve cadde genisliklerini veren kesitler olusturuldu. Hesaplanan gölge boyları ve SVF degerleri tablolar halinde sunuldu. Sokak geometrisi ve yüzey sıcaklıkları arasındaki iliski ise grafiklerle gösterilmistir. Ana (Gazi, Sehit 1lhanlar, 1nönü) caddelerde günes enerjisinden yararlanmak için gerekli olan sokak genislik ve bina yükseklik degerleri hesaplanmıstır ve SVF degerleri belirlenmistir. Anahtar Kelimeler: Uygun Bina Aralıgı, Gölge Boyu, Gökyüzü Görüs Faktörü, Yüzey Sıcaklıgı.

In this study, it is aimed to investigate buildings? solar exposure in the existing urban texture in Elazıg. For this purpose we implemented an application study on some specific points which exist on Gazi, Sehit 1lhanlar and 1nönü Streets and some branch streets which have a remarkable structural density. In the application study, first we calculated the lengths of shadows falled on the facades of buildings and then we calculated SVF values of the specific points. For the last step we measured surface temperatures of building facades for chosen points for the hours between 8.00-16.00 to investigate the relation between street geometry and surface temperature in the urban canyon. Rayman 1.2 program and fisheye photos were used to calculate SVF values. Flir Thermacam was used to measure surface temperatures. Calculations for shadow lengths of building façade?s were made for 21th of January while measurements for surface temperature were made on 21th of March. For every specific point we created sections which give the building height and street width. Results for shadow lengths and SVF values are presented on tables. The relation between street geometry and surface temperature is shown on grapics. The appropriate street widths and building heights are calculated and necessary SVF values to benefit from solar radiation are determined for main (Gazi, Sehit 1lhanlar, 1nönü) streets. Keywords: Appropriate Street Width, Shadow Length, Sky View Factor, Surface Temperature
The investigation of relation between street and building geometry to benefit from solar radiation
Keywords: Şehircilik ve Bölge Planlama; Mimarlık