DÜŞÜK VE YÜKSEK OVER REZERVLİ VAKALARDA VEGF POLİMORFİZM SIKLIĞININ KIYASLANMASI - Deveci, Derya (My University, 2019)
Amaç: Vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF), overyananjiogenezde kilit rol oynayan bir sitokindir. Biz deçalışmamızda düşük ve yüksek over rezervli infertil kadınlardaVEGF gen polimorfizminin over rezervi ile olası ilişkisiniaraştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya, polikistik over sendromlu(PCOS) 64 kadın ile prematür overyan yetmezlikli (POF) 30kadın dahil edildi. Periferik venöz kan örneklerinden elde edilenDNA’da polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemi ile VEGFgeni-2578 C/A tek nükleotid polimorfizmi (SNP) incelendi.İstatistiki analiz SPSS 16.0 programı ile yapıldı.Bulgular: PCOS ve POF gruplarının ortalama yaş, vücut kitleindeksi, TSH ve prolaktin seviyeleri yönünden anlamlı bir farkyoktu. PCOS grubu için genotip dağılımı %56.2 CC, %26.6 CAve %17.2 AA iken, POF grubu için ise %26.7 CC %53.3 CA ve%20 AA idi. Gruplar arasında genotip frekansları bakımındanfarklılık saptandı (p = 0.018). Mutant A allelinin, over rezerviniminimal azaltıcı etkisi olduğu gözlendi (95%CI= 0.12-0.22, OR:0.5, p<0.01).Sonuç: Çalışmamızda gözlediğimiz VEGF -2578 C/Apolimorfizmindeki mutant A allelinin over rezervi üzerine olanetkisini tartışmak için genişletilmiş popülasyon çalışmalarınaihtiyaç vardır.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; İstatistik ve Olasılık