Karnaugh Haritasında Çıkarma Tabanlı Yeni bir Sadeleştirme Yöntemi - Tuncer, Türker (My University, 2017)
Karnaugh haritası (K-Map) mantıksal ifadeleri sadeleştirmek için kullanılan en yaygın yöntemlerden birisidir. K-Map' in sağladığı en önemli avantaj, bir elektronik devreyi minimum fiziksel kapı sayısıyla gerçekleştirmektir. K-Map konusu elektronik ve mantık derslerinin en önemli konularından birisidir ancak öğrenciler K-Map kullanarak sadeleştirme yaparken bazen grupları tespit edememektedir. Bu çalışmada K-Map' te bulunan büyük grupları kolayca tespit edebilmek için eleman eklenmiştir. Eleman ekleme sayesinde büyük gruplar rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Büyük gruplar tespit edildikten sonra gerçek ifadeyi elde etmek için eklenen elemanlar çıkarılmıştır. K-Map üzerinde sadeleştirme yaparken sadece mantıksal toplama (VEYA) ve mantıksal çarpma (VE) işlemleri kullanılmaktadır. Bu makale K-Maplerde çıkarma işleminin yapılabileceği gösterilmiş ve önerilen yöntem De-Morgan teoremi kullanılarak ispat edilmiştir. Bu çalışmada, literatürde ilk kez K-Map üzerinde çıkarma işlemi gerçekleştirilmiştir ve K-Mapler için çıkarma tabanlı efektif bir sadeleştirme yöntemi önerilmiştir. De- Morgan teoremi ve deneysel sonuçlar önerilen yöntemin doğruluğunu göstermektedir
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği