Nitrat İndirgenmesinde Nano Ölçekli Sıfır Değerlikli Demir (nZVI) Kullanımı - Türk, Hande; Hanay, Özge (My University, 2017)
Nitrat yeraltı ve yüzeysel sulardaki kirletici unsurlardan biridir ve bu nedenle nitrat indirgenmesinde şimdiye kadar birçok farklı proses araştırılmıştır. Biyotik ve abiyotik olarak gerçekleştirilen nitrat indirgenmesinde çok çeşitli alternatifler mevcuttur. Bir diğer yönden nano ölçekli sıfır değerlikli demir (nZVI) atıksulardaki birçok kirleticinin giderimi için kullanılmaktadır. nZVI elektron verici özelliğinden dolayı daha çok kirleticilerin indirgenme çalışmalarında yer almıştır. Literatürde yer alan çalışmalar biyotik ve abiyotik indirgenmenin arka arkaya gerçekleştiği nZVI ile ototrofik denitrifikasyonun, bakteri-nZVI iş birliğinden dolayı diğer yöntemlere göre daha avantajlı olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada da nitrat indirgenmesinde nZVI kullanımının rolü, avantajları ve indirgenme mekanizması, yapılan araştırmalardan derlenerek sunulmuştur
Keywords: Su Kaynakları; Kimya; Uygulamalı; Çevre Bilimleri