Tadım Göleti (Elazığ) diyatomeleri ve yıl içindeki dağılımları - Şen, Bülent; Caglar, Metın; Toprak, Pala Güneş (My University, 2001)
Bu çalışmada, Tadım Göleti' nin diyatomeleri Temmuz 1999- Haziran 2000 tarihleri arasında incelenmiştir. Diyatomelere ait toplam 29 takson kaydedilmiştir. Diyatomeler gölette bentik ve pelajik topluluklar oluşturmuşlardır. Diyatomelerden Stephanodiscus dubius, Achnanthes exigua, A. affinis, A. minutissima, Amphora normanii, Cocconeis placentula var. lineata, -.Fragilaria brevist.ria.ta, F. construens, Gomphonema. olivaceum, G. truncation var. capitatum, Navicula cuspidata, N. pupula, N. radiosa, Neidium affine ve Nitzschia linearis yalnızca bentik form olarak, Cymatopleura solea türüne ait bireyler ise yalnızca pelajik topluluk içinde kaydedilmiştir. Bentik diyatome topluluğu içerisinde, Gomphonema olivaceum, Navicula phyllepta, N. pupula, Cocconeis placentula ve C. placentula var. euglypta pelajik topluluk içerisinde ise; Cyclotella ktttzingiana, C. stelligera, Synedra ulna, S. acus ve Melosira granulata ortaya çıkış sıklığı ve birey sayıları bakımından en önemli diyatomeler olmuşlardır. Diyatomelerin birey sayıları ilkbahar ve sonbaharda daha yüksek olmuştur.
Keywords: Su tabanı organizmaları; algler; Elazığ; gölet; diyatomlar; Bacillariophyta; mevsimsel değişimler; Tadım Göleti; pelajik