KÜRESELLEŞME VE YOKSULLUK İLİŞKİSİNİN SOSYOLOJİK ANALİZİ - AYDIN, DERYA (Fırat Üniveristesi, 2007)
Dünyanın küçülmesi, daralması ve sınırların ortadan kalkması anlamına gelenküreselleşme, beraberinde olumlu ve olumsuz birçok sonucu getiren çok kutuplu veçelişkili bir süreçtir. Aynı zamanda ? Kolonyalizmin Metamorfozu ? olarak da bilinenküreselleşme sürecinin beraberinde getirdiği en olumsuz sonuçlardan biri iseyoksulluktur. Küreselleşme süreciyle birlikte uygulanan neo-liberal politikalar ve yeniekonomik uygulamalar gelişmiş ve özellikle de azgelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdezenginleri daha zengin, yoksulları ise daha yoksul hale getirmiştir. Küreselleşmeylebirlikte dünya geliri hızla artmaktadır. Fakat var olan gelir ülkeler arasında eşit birbiçimde dağılmamaktadır. Yani küreselleşme süreciyle birlikte ülkeler arasında veülkelerin kendi içinde gelir adaletsizlikleri yaşanmakta ve her geçen gün bu uçurumdaha da artmaktadır. Özellikle bu süreçle birlikte merkez ülkelerin çevre ülkelereuygulattıkları yapısal uyum programları, bu ülkeleri daha da yoksullaştırmakta vealdıkları borçları ödeyemeyen ülkeler borç krizine girmektedir. Bu nedenleküreselleşme sürecinde yoksullukla mücadele etmek için devlete, bireye ve sivil toplumkuruluşlarına birçok görev düşmektedir. Her şeyin küreselleştiği dünyada yoksulluktaküreselleşmekte bu nedenle yoksullukla mücadelede alınan ve alınması gerekenönlemler de küresel ölçekte olmalıdır.Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Yoksulluk, Neo-liberalizm

Globalization means to become small of the world to narrow of the world and todestroy of borders. Globalization is an inconsistent process which has some negativeand positive conclusions. Globalization is also known as `Metamorfoz of Colonialism?.Poverty is the worst and the most negative conclusion of globalization. Neo-liberalpolitics and new economic practices, which are practiced with globalization, have madericher to rich countries and have made poorer to poor countries. Income of the world hasincreased rapidly with globalization. But this income isn?t delivered equal betweencountries with globalization process and this situation is increasing continuously.Especially in this process, central countries follow structural concordance programswith surroundings countries and these countries can?t pay their debts so they live in debtcrisis. So that in a globalization process; a state, an individual and civilian societyestablishment has a big duty to struggle with poverty. Everything globalizes in theworld and the poverty also globalizes so some precautions are found for poverty inglobalization and these precautions should be in global measure.Key Words: Globalization, Poverty, Neo-liberalism.
The sociologicol analyse of globalization and poverty
Keywords: Sosyoloji