2017 REFERANDUMUNDA GENÇ SEÇMENLERİN SİYASAL TERCİHLERİNE İLİŞKİN BİR İNCELEME: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - Doğan, Adem (My University, 2017)
Yarı doğrudan demokrasinin araçlarından biri olan referandum Türkiye'de 16 Nisan 2017 tarihinde yedinci defa gerçekleştirilmiştir. Bu anlamda referandum Türkiye'de nadir olarak gerçekleştirilen bir demokratik değerlendirilmese dahi sonuçta seçmenler referandumda bir siyasal tercihte bulunmaktadırlar. Özellikle Türkiye'de, referandumlar siyasi partilerin kampanyaları ile adeta bir siyasal seçim atmosferinde yaşanmaktadır. Bu çerçevede, referandum süreçlerinde siyasal davranış konusu önemle üzerinde durulan konulardan biri olmaktadır. Ancak, buna rağmen referandumlarda siyasal davranışa ilişkin çalışmalar oldukça sınırlıdır. Referandum sürecinin ve sonrasının önemli tartışma konularından biri gençlerin referandumda nasıl bir siyasal tercih ortaya koyduğudur. Genç seçmenler içerisinde üniversite gençliği önemli bir bölümü oluşturmaktadır. Bu manada, üniversite gençliğinin 2017 referandumuna ilişkin bakışını ve siyasal tercihlerini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada alan araştırması yöntemi uygulanmıştır. Fırat Üniversitesinde farklı fakültelerde ve meslek yüksekokullarında eğitim gören 450 öğrenci ile yüz yüze anket tekniği ile görüşülerek elde edilen bulgular analiz edilerek, üniversite gençliğinin referandumdaki siyasal tercihlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur. Elde edilen bulgulara göre, üniversite gençliğinin önemli bir bölümü siyasete orta düzeyli ilgi duyduğu, siyasal katılımının ise izleyici düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Üniversite gençliği referandum sürecinde, olası bir genel seçimde oy vermeyi düşündükleri partilerin süreçteki pozisyonları çerçevesinde bir siyasal tercih ortaya koymuşlardır. Yine üniversite gençliğinin siyasete ilgi düzeyi de bu süreçte önemli bir faktör olarak belirlenmiştir
Keywords: Siyasi Bilimler; Sosyoloji