HİPOTİROİDİ VE HİPERTİROİDİ OLUŞTURULAN RATLARDA PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYİNDEKİ DEĞİŞİMLER - GÜNEY, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
L ÖZET Homosistein kükürt içeren bir ammoasittir. Plazma homosistein düzeyindeki artış ateroskleroz için bir risk aktörüdür. İnsanlarda yapılmış olan sınırlı sayıdaki çalışmalarda plazma homosistein düzeyinin hipotiroidik bireylerde arttığı, hipertiroidik bireylerde ise azaldığı öne sürülmektedir. Bu çatışmada amacımız hipotiroidik ve hipertiroidik rat modelleri oluşturarak total plazma homosistein, serum total (TT4) ve serbest T4 (sT4), serum total (TT3) ve serbest T3 (sT3), vitamin B12, folik asit, total kolesterol, trigliserid, LDL-kolesterol, HOL-kolesterol, VLDL-kolesterol düzeylerini ölçmek, bunların birbirleri ile olan ilişkilerini incelemek ve hipotiroidik ve hipertiroidik rat modellerinin insan hipotiroidi ve hipertiroidi modelleri için örnek olup olamayacaklarını araştırmaktır. Çalışmada ortalama ağırlıkları 200 - 250 gr olan 30 adet Wistar Albino cinsi erkek rat kullanıldı. Ratlar randomize şekilde l)Hipotiroidi grubu 2) Hipertiroidi grubu ve 3) Kontrol grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Hipotiroidi oluşumu ratların içme suyuna 30 gün süre ile 10 mg / kg / gün dozunda propylthiouracil katılarak sağlandı. Hipertiroidi oluşumu ise ratlara 5 gün boyunca 10 ugr / 100 gr dozunda L-tiroksin ampul intraperitoneal uygulanarak sağlandı. Deney sonunda her 3 gruptaki ratlar dekapite edildi. Katlardan alman kan örneklerinden total plazma homosistein, tiroid hormonları, serum üpidieri, serum vitamin B12 ve serum folik asit düzeyleri ölçüldü. Ratların TT4, sT4, TT3 ve sT3 düzeyleri Chemiluminescence yöntemi ile ölçülerek hipotiroidi ve hipertiroidi oluşumu izlendi. Her 3 grubun plazma total homosistein düzeyleri ELISA yöntemi, serum lipid düzeyleri spektrofotometri yöntemi ve serum B12 ve folik asit düzeyleri ise RIÂ yöntemi ile değerlendirildi. Çalışmada elde edilen veriler gruplar arasında varyasyon analizi testi uygulanarak kıyaslandı. En küçük istatistiksel anlamlılık değeri p<0,05 kabul edildi. Hipotiroidi grubunun total plazma homosistein düzeyini kontrol grubundan (p<0,05) ve hipertiroidi grubundan (p«d),001) anlamlı olarak daha düşük bulduk. Hipertiroidi grubunun total plazma homosistein düzeyini ise kontrol grubundan anlamsız olarak (p>0,05) ve hipotiroidi grubundan ise anlamlı olarak (p

Homocysteine is a sulfur-containing amino acid. Elevated plasma levels of homocysteine is a risk fector for atherosclerosis. Limited number of studies conducted on humans have indicated that plasma homocysteine levels increase in hypothyroidic and decrease in hyperthyroidic individuals. In the present study, we have investigated total plasma homocysteine, serum total (TT4) and free T4 (fT4), total (TT3) and free T3 (fT3), vitamin B12, folic acid, total cholesterol, trigliserid, LDL-cholesterol, HDL-chalesteroL VLDL-cholesterol levels and their inter relationship in hypo- and hyper-thyroidic rat models. Whether or not these animal models would provide insinghts for human studies was also sought. A thirty of adult male Albino-Wistar rats (weighing 200-250 gr) were used in this study. They were randomly allocated into three groups as follows: 1) Hypothyroidic group, 2) Hyperthyroidic group and 3) Control group. Hypothyroidism was induced by using propylthiouracil (IQmg/kg, added to drinking water) for 30 days. L-tyroxin ampul (10 ug/lQOgr, intraperitoneal) for 5 days was utilized to induce hyperthyroidism. At the end of the experiments, all animals were decapitated. Total homocysteine, thyroid hormones, serum lipids, vitamin B12 and folic acid levels were determined. Hypo- and hyper-thyroidism was evaluated by determination of serum TT4, fT4, TT3 and fT3 levels by chemilunrinescence method. Total homocysteine levels were measured by ELISA, serum lipids by spectrophotometry, serum B12 and folic acid values by RIA. All results were statistically compared by «sing analysis of variance. Level of significance was set at p<0.05. Total homocysteine levels were significantly decreased İn the hypothyroidic group compared to the control (p<0.05) and hyperthytoidic group values (p<0.001). Homocysteine levels in the hyperthyroidic group were not significantly different from the control group. Data obtained from the test groups were evaluated by Pearson correlation test in order to examine their inter relationship. A significant positive correlation was found between plasma homocysteine and thyroid hormone levels. There was no significant correlation between homocysteine levels and serum vitamin B12 and folic acid values.The present findings appear to be different from those reported human hypo- and hyper-thyroidism cases. We suggest that hypo- and hyper-thyroidic rat models may not serve as good examples for human models and studies, Key words: Experimental hypothyroidism, experimental hyperthyroidism, homocysteine, folic acid and vitamin B12
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları; Endocrinology and Metabolic Diseases