KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ ÇEVRESİNDEKİ (ELAZIĞ-MALATYA) METAOFİYOLİTLERİN PETROGRAFİSİ-PETROLOJİSİ - DOĞAN, ŞÜKRAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ ÇEVRESİNDEKİ (ELAZIĞ-MALATYA) METAOFİYOLİTLER'İN PETROGRAFİSİ-PETROLOIİSÎ Şükran DOĞAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 2005,Say&:59 İnceleme Alanı, Türkiye'nin en önemli tektonik birliklerinden biri olan Doğa Toros Orojenik Kuşağı içerisinde yer almaktadır. Çalışma alanında dört değişik birim yüzeylemektedir. Bu birimler, Kretase yaşlı Kömürhan Metaofiyolitleri, Üst Kretase yaşlı Elazığ Magmatileri, Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı ve Kuvaterner yaşlı alüvyonlardır. Kömürhan Metaofiyolitleri, amfibotit, amfibolşist, metagabro, serpantini! ve diyabazdan; Elazığ Magmatitleri diyorit, tonalit, meladiyorit, metatonalitten oluşmuştur. Maden Karmaşığı ise bazalt, bazaltik yastık lavlar ve aglomeralar ile temsil edilmektedir. Kuvaterner oluşumlar ise çakıl, kum vs.den oluşmuştur. Kömürhan Metaofiyolitlerme ve Elazığ Magmatileri'ne ait birimlerden alınmış örneklere ait ince kesitlerde klorit, epidot gibi minerallerin gözlenmesi, folyasyon ve minerallerdeki uzama bu birimlerdeki metamorfizma etkisini çok iyi göstermektedir. Çalışma alanında mevcut olan Kömürhan Metaofiyolitieri ve Elazığ Magmatitleri'nden alman örnekler üzerinde yapılan jeokimya ve petroloji çalışmaları bu birimlerin yitim sonucu oluşan ada yayı ürünleri olduğu sonucunu vermektedir. Anahtar Kelimeler: Metaofiyolit, Yitim zonu, Doğu Toros, Türkiye. n

ÖZET Yüksek Lisans Tezi KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ ÇEVRESİNDEKİ (ELAZI?-MALATYA) METAOFİYOLİTLER'İN PETROGRAFİSİ-PETROLOIİSÎ Şükran DO?AN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 2005,Say&:59 İnceleme Alanı, Türkiye'nin en önemli tektonik birliklerinden biri olan Doğa Toros Orojenik Kuşağı içerisinde yer almaktadır. Çalışma alanında dört değişik birim yüzeylemektedir. Bu birimler, Kretase yaşlı Kömürhan Metaofiyolitleri, Üst Kretase yaşlı Elazığ Magmatileri, Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı ve Kuvaterner yaşlı alüvyonlardır. Kömürhan Metaofiyolitleri, amfibotit, amfibolşist, metagabro, serpantini! ve diyabazdan; Elazığ Magmatitleri diyorit, tonalit, meladiyorit, metatonalitten oluşmuştur. Maden Karmaşığı ise bazalt, bazaltik yastık lavlar ve aglomeralar ile temsil edilmektedir. Kuvaterner oluşumlar ise çakıl, kum vs.den oluşmuştur. Kömürhan Metaofiyolitlerme ve Elazığ Magmatileri'ne ait birimlerden alınmış örneklere ait ince kesitlerde klorit, epidot gibi minerallerin gözlenmesi, folyasyon ve minerallerdeki uzama bu birimlerdeki metamorfizma etkisini çok iyi göstermektedir. Çalışma alanında mevcut olan Kömürhan Metaofiyolitieri ve Elazığ Magmatitleri'nden alman örnekler üzerinde yapılan jeokimya ve petroloji çalışmaları bu birimlerin yitim sonucu oluşan ada yayı ürünleri olduğu sonucunu vermektedir. Anahtar Kelimeler: Metaofiyolit, Yitim zonu, Doğu Toros, Türkiye. n
Petrographicy and petrologicy of metaopholites in the vicinity Kömürhan Bridge (Elazığ-Malatya)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği