DEVREK`TE NÜFUS, YERLEŞME VE EKONOMİK FAALİYETLER - KARAGEL, HULUSİ (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi DEVREK'TE NÜFUS, YERLEŞME VE EKONOMİK FAALİYETLER Hulusi KARAGEL Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalı ELAZIĞ-2001, Sayfa: XH+180. Devrek İlçesi, Batı Karadeniz Bölümü içerisinde ve Zonguldak ilinin güneyinde yer alır. İlçenin kırsal nüfusu 1927 yılından 1985 yılına kadar sürekli artarken, 1985 yılı sonrasında ise azalmaktadır. Şehir nüfusu ise 1927 yılından 1965 yılma kadar olan dönemde yavaş artarken 1965 yılından sonra daha hızlı bir artış içerisindedir. Şehir nüfusunun gelişimi üzerinde etkili olan en önemli faktör, burada bir askeri birliğin oluşudur. Devrek 1970 yılma kadar tarımsal ürünlerin pazarlandığı bir ticaret kasabası görünümünde iken 1970 sonrasında bu özelliği pek fazla değişmeyerek, günümüzde ağırlıklı fonksiyonu hizmet olan bir şehirdir. Tarih boyunca Devrek Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların iskan alanıdır. Günümüz itibarı ile Devrek ilçesinde bir şehir yerleşmesi, 2 kasaba ile 430 mahalle yerleşmesinden müteşekkil 77 köy yerleşmesi mevcuttur. İlçede, ekonomik faaliyetler açısından çeşitlilik söz konusudur. Şehir ve kasaba yerleşmelerinde ticaret ve sanayi, köylerde ise madencilik, ormancılık ve bahçe ziraatı önem kazanmış durumdadır. ANAHTAR KELİMELER: Devrek, Nüfus, Yerleşme, Ekonomik Faaliyetler, Mahalle, Madencilik, Ormancılık.

SUMMARY Thesis of High Master's Degree The Population, Settlement and Economical Activities in Devrek Hulusi KARAGEL The University of Fırat The Institute of Social Science The Deparment of Geography Devrek is situated in the south of the city Zonguldak in the west Blacksea Region. The population in the rural area increased between 1927 and 1985 and has decreased after that time. The population of the city on the other had increased slowly till 1965 and began to increare rapidly after 1965. The main factor causing the increase in the town population is the military base in the town. While it was a the trade and agricultural town till 1970, Now is a town with a growing service sector beside trade. In the history Devrek became a settlement area for Romans, Bizantians, Selcuks and Ottomans. There are a city center, two towns, 430 district and 77 villages. Economic activities are various in the provience while trade and industry are comman in the city and towns, mining, forestry and gardening are essential activities in the rural area. KEY WORDS: Devrek, population, setlement, economical activities, district, mining, forestry. n
The Population, settlement and economical activities in Devrek
Keywords: Coğrafya; Geography