Tezkirelerde adı geçen Kilisli Divan Şairleri - Şener, Hasan (My University, 2014)
Yavuz Sultan Selim zamanında alınarak Osmanlı topraklarına katılan Kilis, Osmanlı döneminde Halep’e bağlı bir kazadır. Osmanlı devletinin birçok vilayetinde olduğu gibi Kilis’te de edebî bir ortam var olmuştur. Bu çalışmada edebiyat tarihimiz açısından birinci derecede önemli kaynaklar olan şu’ara tezkirelerinde yer alan Kilisli Divan şairlerinin tespiti ve bu vesile ile Kilis’in kültürel envanterinin ortaya çıkarılmasına katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmada Kilis’te doğup yetişmiş ve tezkirelere girme başarısı göstermiş divan şairlerine yer verilmiş, tezkirelerin verdikleri bilgiler ışığında hayatları, kişisel özellikleri, edebi kişilikleri, meslekleri/görevlerinden bahsedilmiş ve şiirlerinden örnekler verilmiştir.
Keywords: Folklor