GİZLİ ISI DEPOLAMALI BİR KATALİTİK KONVERTÖRLE BENZİNLİ MOTORUN SOĞUK ÇALIŞMA EMİSYONLARINI AZALTMANIN ARAŞTIRILMASI. - DONAT, NAİM (Fırat Üniveristesi, 2017)
Araç sayısının son yıllarda artması sonucu, beraberinde çevre kirliliğini de gündeme getirmiştir. Taşıt motorlarına bağlı olarak oluşan kirliliğini en aza indirgemek için bazı çalışmalar yapılmıştır. Özellikle motorlu araçların ilk hareketi sırasında soğuk çalışma emisyonları trafik yoğunluğu fazla olan bölgelerde ciddi anlamda atmosferdeki oksijen oranında azalmaya dolayısıyla hava kirliliğinin artmasına sebebiyet vermektedir. Taşıt egzoz gazındaki kirleticileri azaltmak için egzoz sistemine katalitik konvektör montajı yapılmıştır. Katalitik konvektör de egzoz sıcaklığı belli değerlere ulaşmadan devreye girmediğinden ilk hareket aşamasında egzoz salınımında kirletici oran daha fazladır. Bu tez çalışması dahilinde; FDM olarak kullanılan Kalsiyum Klorür Hekzahidrat (CaCl2.6H2O) gizli ısı depolamalı katalitik konvektörlerde soğuk çalışma durumunda dört zamanlı ve dört silindirli içten yanmalı benzinli motorun egzoz sistemine uygulanmıştır. Bu çalışmada uygulanan yöntem ile uzun süre stop durumunda kalan aracın ilk hareketinde egzoz gazı içerisindeki zararlı bileşiklerin daha az zararlı hale getirilmesi ve katalitik konvektörün daha erken devreye girmesine olanak olarak gözlemlenmiştir.

The result of the increase in the number of vehicles in recent years, together with the environmental pollution brought to the agenda. Some work has been done to reduce the pollution caused by vehicle engines. In particular, cold working emissions during the first movement of motor vehicles cause the air pollution to increase, which is seriously reduced in the regions with high traffic intensity, in the rate of atmospheric oxygen. The catalytic converter is mounted on the exhaust system to reduce pollutants in the vehicle exhaust gas. Since the catalytic convector does not enter the circuit before the exhaust temperature reaches certain values, the pollution rate is higher in exhaust emission during the first movement phase. Within the scope of this thesis study; Calcium Chloride Hexahydrate (CaCl2.6H2O) used as FDM has been applied to the exhaust system of four-stroke and four-cylinder internal combustion gasoline engine in the case of cold working in catalytic convectors with latent heat storage. In this study, it was observed that, in the first act of the vehicle which is in a state of stopping for a long time, the harmful compounds in the exhaust gas are made less harmful and the catalytic convector can be activated earlier.
Research of reducing the cold working emissions of gasoline powered engine byusing latent storege catalytic converter
Keywords: Enerji