Dijital Reklamlarda Hediye İdeolojisinin Simgesel Anlam İnşası: 14 Şubat Pırlantalarının Göstergebilimsel Analizi - Akto, Gülşah (My University, 2026)
Dijital reklamlarda kadınlara yönelik sevginin en büyük göstergesi olan pırlantalar sıklıkla yer almakta ve bir tüketim nesnesi olarak konumlandırılmaktadır. Simgesel olarak pırlantalar sonsuz aşk, eşsiz hediye, kadının hakkı şeklindeki ideolojik anlam inşaları ile tüketicilerin zihnine işlenerek kadına verilen en değerli hediye olarak gösterilmektedir. Bu çalışma Sevgililer Günü ile bütünleşen pırlantaların hediye ideolojisi bağlamında dijital reklamlarda ne şekilde sunulduğunu analiz etmeyi amaçlamıştır. Ayrıca simgesel olarak pırlantaların dijital reklamlarda nasıl konumlandırıldığı üzerine odaklanılmıştır. Araştırma kapsamında Altınbaş, Atasay, Blue Diamond, Zen Pırlanta markalarının 1-14 Şubat 2024 tarihlerinde Instagram hesaplarında paylaşılan Sevgililer Günü reklam içerikleri araştırmaya dahil edilmiştir. Çalışmada karma araştırma yöntemi, araştırma modelinde ise sıralı baskın desen kullanılmıştır. İlk aşamada içerik analizi ile temalar ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda pırlanta markalarının video reklam içerikleri göstergebilimsel analizle çözümlenmiştir. İncelenen dört markada da aşk, sevgi, eşsiz, değerli hediye temalarının yoğun kullanıldığı görülmüştür. Pırlantaların sevgi, mutluluk göstergesi olarak sunulduğu reklamlarda hediye ideolojisi ve simgesel anlam inşasıyla pırlantaların ön planda tutulduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Göstergebilim; Dijital Reklamlar; Instagram Reklamları; Sevgililer Günü; Hediye İdeolojisi