Can Bus Tabanlı Silo Alan Ağı Tasarımı - Mısır, Oğuz; Bal, Cafer; Gökrem, Levent (Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 2018)
Silolar içerisinde çeşitli malzemeler depolanırlar ve saklanırlar. Katı, sıvı, gaz gibi çeşitli hallerde saklanan malzemeler türlerine bağlı olarak belirli şartlar altında bekletilirler. Depolanan malzemelerin belirli süreç içerisinde silolar içerisinde bekletilirken gözlemlemesi, malzemelerin depolanması ve boşaltılması için kontrol gerekmektedir. Siloların kontrolü ve silo içi malzeme miktar takibi,  aynı ve farklı türden malzemeler için merkezi bir sistem tarafından denetlenmelidir. Silo sayısının oldukça fazla olduğu uygulama ortamlarında verilerin izlenmesi için merkezi bir ağa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada silo sistemleri için kullanılan temel algılayıcı türlerine bağlı verilerin izlenmesi ve kontrolü için CAN ( kontrol alan ağı) tabanlı merkezi bir silo alan ağı(SAA) önerilmiştir. CAN ‘in mesaj kimlik özelliği kullanılarak siloya özgü verileri, algılayıcı ve silo ayırt edici metotları ile bir endüstriyel haberleşme çözümü sunulmuştur. Bir silo üzerinde bulunan algılayıcılardan alınan bilgiler, CAN ağına katılan her silo için bir silo numarası, algılayıcı türü numarası ve siloları birbirinde ayırmak için kullanılan bir silo kimlik kodu ile siloları sınıflandırmak için bir mesaj metodolojisi önerilmiştir. SAA için kullanılan CAN 2.0 A ve CAN 2.0 B sürümlerinin farklı kimlik alanı uzunlukları değişimlerinden dolayı kısıtlı mesaj kimlik alanına çözüm olarak bir mesaj çerçevesine sığacak şekilde 3 farklı mesaj kimlik metodu geliştirilmiştir. Geliştirilen bu yöntemler sayesinde silo sistemleri için kullanılan temel algılayıcı ve kontrol mesajlarını CAN destekli SAA ile bir merkezi silo alan ağı geliştirilmiştir.