ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DOĞAL GAZ SİSTEMİNİN ENERJİ VE EKSERJİ ANALİZİ - OĞUR, EMİNE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüzde dünya ve ülkemiz için en büyük sorunlardan biride enerjidir. Bu sebeple enerji en verimli biçimde kullanılmalıdır. Türkiye'de ısıtma soğutma tesisatlarının birçoğu enerji ve ekserji analizleri yapılmadan eski teknolojiler ile yapılmıştır. Bunun sonucunda da zaten dışardan satın alınan enerjiye, talep artmakta ve ülkeye ekonomik bir yük oluşmaktadır. Bu çalışmada Adıyaman Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi binasında bulunan ısıtma hattının ekserji ve enerji analizi yapılmıştır. Kazanda yakıt olarak doğalgaz kullanılmıştır.Isıtma sistemindeki sıcak su boyler vasıtasıyla kullanım suyu, Fan-coill vasıtasıyla mahali ısıtmada, klima santrali vasıtasıyla da istenilen mahallerin ısıtmasında kullanılmıştır. Kazan Ocak ayında 75 °C olarak çalıştırılmıştır. Değişik zamanlarda ölçüm sonuçlarında kazan, klima santrali ve fan-coill giriş ve çıkış su sıcaklıkları belirlenip bunların termodinamik özellikleri bulunarak gerekli olan hesaplamalar yapılmıştır. Hesaplama sonucunda sistemde kazanda ortalama ekserji kaybı 43526,79 kW, klima santralin de 2624,65 kW fan-coill de 953,73 kW bulunmuştur. Benzer şekilde kazan verimi % 75, klima santralin % 88 fan-coill de % 92 olarak hesaplanmıştır. Hesaplamalar sonucunda sistemdeki enerji analizi sonucu kazanda ortalama kayıp 7116,86 kW. Klima santralinde 2624,65 kW, fan-coill de ise 945 kW bulunmuştur. Sistemdeki ortalama kazan enerji verim %51,5 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre gerekli iyileştirme önerileri sunulmuştur.

Today, one of the biggest problems for the world and our country is energy. For this reason, energy should be used in the most efficient way. Most of the heating and cooling installations in Turkey are made with old technologies without energy and Exergy analysis. As a result of this, the demand for the energy purchased from outside is increasing and an economic burden is being placed on the country. In this study, Exergy and energy analysis of the heating line in the building of Adıyaman University Research and application Hospital was performed. Natural gas was used as fuel in the boiler. The hot water in the heating system is used to heat the space by means of fan-coill and to heat the desired places by means of the air conditioning plant. The boiler was operated at 75 °C in January. At different times, the boiler, air conditioning plant and fan-coill Inlet and outlet water temperatures were determined and the necessary calculations were made by finding their thermodynamic properties. As a result of the calculation, the average Exergy loss in the boiler was 43526,79 kw and the fan-coill was 953,73 KW at 2624,65 kW of the air conditioning plant. Similarly, the boiler efficiency was calculated as 75% and the fan-coill 88% of the air conditioning plant was calculated as 92%. The average loss in the boiler is 7116.86 kW as a result of energy analysis in the system. The air conditioning plant had 2624.65 kw and the fan-coill had 945 kW. The average boiler energy efficiency in the system was found to be 51.5%. The necessary improvement proposals have been presented according to the results obtained.
Adıyaman University research and application hospital natural gas system energy and exergy analysis
Keywords: Makine Mühendisliği; Enerji