FERROSENİL DİTİYOFOSFONAT BİLEŞİKLERİNİN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ - KILINÇ, EVİN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada sentezlenmiş olan ferrosenil ditiyofosfonat bileşiği türevi metal komplekslerinin çoklu biyolojik özellikleri araştırılmış ve değerlendirilmiştir. Antimikrobiyal (bakteri ve mantar için), antioksidan ve antikanser gibi, sağlığa zarar veren faktörlere karşı bir ajan olarak yeteneğini bilmek için çoklu testler yapılmıştır. Antimikrobiyal testler için agar disk difüzyon yöntemi kullanılmış, antioksidan aktivite için DPPH • , ABTS •+ , HO radikal süpürücü yöntemleri kullanılmış ve iki hücre dizisi üzerinde (MCF-7 ve Hep- G2) için sitotoksik aktivite ölçülmüştür. Bu çalışmanın sonuçları, L1 bileşiğinin etkili bir antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte bileşikler ılımlı bir antioksidan aktiviteye sahiptir ve her iki kanser hücresi için antitümör ajan olarak kullanılamaz.

In this study, multiple biological properties of the synthesized ferrocenyl dithiophosphate compound derivative metal complexes were investigated and evaluated. Multiple tests have been done to know its ability as an agent against health-damaging factors such as antimicrobial (for bacteria and fungi), antioxidant and anticancer. Agar disc diffusion method was used in antioxidant assays using antimicrobial tests, DPPH • , ABTS •+ , HO radical scavenging activity methods, and cytotoxic activity was measured for two cell lines, MCF-7 and Hep-G2. The results of this study show a positive role of compound L1 as antimicrobial tests. However, the compounds have modarate antioxidant activity and could not be used as an agent to reduce both cancer cell lines.
Title of thesis start with capital of each word then continue with small letters
Keywords: Biyokimya