DENEYSEL RENAL İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA CATALPOL'UN ETKİLERİ - OĞUZ, HİLAL KURNAZ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada, böbrek iskemi-reperfüzyon (IR) hasarı oluşturulan ratlarda catalpolun böbrek üzerindeki koruyucu etkisinin araştırılması amaçlandı. Kırk Wistar albino sıçan rastgele olarak 4 gruba ayrıldı. Gruplardaki tüm ratlara sağ nefrektomi uygulandı. Kontrol grubuna IR hasarı oluşturulmadı (Grup 1). IR grubuna sol böbrek vasküler pediküle 60 dakika süreyle vasküler klemp yerleştirildi ve sonra 24 saat reperfüzyonda bırakıldı (Grup 2). Catalpol+IR grubuna iskemik süreçten 24 saat ve 1 saat önce 20 mg/kg catalpol intraperitoneal (ip) olarak enjekte edildi (Grup 3). IR+Catalpol grubuna iskemik süreçten 24 saat ve 1 saat sonra 20 mg/kg catalpol ip olarak enjekte edildi (Grup 4). Tüm ratlardan elde edilen böbrek dokusu örnekleri histopatolojik olarak incelendi. Serum üre, kreatinin ve böbrek dokusunda malondialdehid (MDA), glutatyon (GSH), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GPx) ve süperoksit dismutaz (SOD) düzeyleri ölçüldü. Renal doku örneklerinin ışık mikroskobik incelemesinde kontrol grubuna göre IR uygulanan gruplarda böbrekte anlamlı düzeyde histopatolojik hasar tespit edildi. En şiddetli hasar Grup 2'de gözlendi. Catalpol tedavisi IR ile oluşan histopatolojik hasarı azalttı (P>0,05). Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında serum üre seviyesi Grup 2, 3 ve 4'te istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti. Grup 2, 3 ve 4'te kreatinin düzeyinin, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu görüldü. İskemi-reperfüzyon hasarı istatistiksel olarak böbrek dokusu MDA düzeylerini yükseltirken, GSH, CAT, GPx and SOD düzeylerini düşürdü. Bunun aksine Grup 3 ve Grup 4, Grup 2 ile karşılaştırıldığında catalpol, GSH, CAT, GPx and SOD düzeylerini yükseltip, MDA düzeyini azaltarak böbrekteki koruyucu etkisini gösterdi. Bunun yanı sıra Grup 3 ile Grup 4 karşılaştırıldığında Grup 3'te GSH, CAT, GPx and SOD düzeyleri istatistiksel olarak daha yüksek, MDA düzeyi istatistiksel olarak daha düşüktü. Bulgularımız, IR hasarının böbrek dokusunda istatistiksel olarak oksidatif ve inflamatuar hasara yol açtığını göstermektedir. Bununla birlikte catalpol tedavisi IR hasarının oluşturduğu negatif etkiyi azaltmaktadır. Bu nedenle catalpol, IR hasarının tedavisinde kullanılabilir. Anahtar Kelimeler: Böbrek iskemi-reperfüzyon hasarı, catalpol, oksidatif stres, inflamasyon

In this study, it was aimed to investigate the protective effects of catalpol against renal ischemia reperfusion (IR) induced renal damage in rats. The forty Wistar Albino rats were randomly divided into four groups. Right nephrectomy was performed in all groups. In the control group; IR injury was not performed (Group 1). In the IR group; left renal pedicle was clamped for 60 minutes with vascular clamp and then underwent 24 hours of reperfusion (Group 2). In the Catalpol+IR group; 20 mg/kg catalpol was given intraperitoneally (ip) before 1 hours and 24 hours of ishemic process (Group 3). IR+Catalpol group; 20 mg/kg catalpol was given ip after 1 hours and 24 hours of ishemic process (Group 4). The kidney and serum samples were taken from all rats for the histological examination with light microscopy and the determination of urea, creatinin, malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx) and superoxide dismutase (SOD) level. Light microscopic investigations showed that IR leads to significant histological damage in kidney tissue in the Group 2 when compared to the control group as histologically. But the most extensive damage occured at only ischemia-reperfusion group when compared to other groups. Catalpol treatment reduced histopathological damages that occur with the IR (p>0,05). Serum urea levels were found to be significantly higher in the Group 2, 3 and 4 when compared to control groups. Creatinin levels were found to be significantly higher in the Group 2, 3 and 4 when compared to control groups. Ischemia reperfusion injury significantly increased the formation of MDA, it caused a significant decline in the levels of GSH, CAT, GPx and SOD in rats. In contrast, In the Group 3 and Group 4, catalpol significantly prevented effects of IR injury via increased GSH, CAT, GPx and SOD levels but decreased MDA when compared to Group 2. On the other hands, in the Group 3, catalpol significantly increased GSH, CAT, GPx and SOD levels and decreased MDA when compared to Group 4. Our findings indicated that IR injury lead to significant oxidative and inflamatory damage in renal tissue. However catalpol treatment reduced these negative effects induced by IR injury. For this reason, we suggested that catalpol may be used in the treatment of IR injury. Key words: Ischemia reperfusion injury, catalpol, oxidative stress, inflammation
The effects of catalpol on ischemia-reperfusion induced experimental renal damage
Keywords: Nefroloji