AKCİĞER TRANSPLANTASYONU SONRASI REPERFÜZYON İNJÜRİSİNDE H-ASETİL SİSTEİN BLOKAJI - AYAN, ERHAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
N-Asetilsisteinin iskemi sonrası başlayan reperfuzyonun etkisiyle ortaya çıkan reperfiizyon injurisi üzerine yararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Bu çalışma sol akciğer ototransplantasyonu yapılan köpeklerde N- asetilsistein tedevisinin gelişen reperfiizyon injurisini iyileştirmedeki rolünü gösteren deneysel bir çalışmadır Çalışmada, 2 eşit gruba (kontrol ve N-asetilsistein) ayrılan 10 adet yetişkin sokak köpeği kullanıldı. Pulmoner arter ve venin klemplenmesiyle 2 saatlik iskemi sonrası sol ana bronkus divize edilerek ve reperfuzyonun başlamasından önce yeniden anastomoz yapıldı. Kontrol grubuna (n=5) saline solüsyonu verildi, N-asetilsistein grubuna iskemi öncesi 30dk. 60mg/kg N-asetilsistein verildi. Ardından iki saatlik sürede 4° C Euro-Collin's ile yıkandıktan sonra ortotopik tek akciğer ototransplantasyonu uygulandı. Reperfiizyon döneminde sağ pulmoner arterin S dakikalık klemplenme testinin ardından sol pulmoner arter basmcı (L-PAP), Sol pulmoner vasküler rezistans (L-PVR), kardiak output (CO), sistemik arteriel oksijen basıncı (Pa02 ), Alveolo-arteriel gradient farkı (A-aDOa) değerleri ölçüldü. Akciğer dokuları yapısal değişiklikler olarak ve polimorfonükleer lökosit (PNL)birikimi açısından değerlendirilerek karşılaştırıldı. İstatistiksek değerlendirmede: Mann-Whitney U testi ve Wilcoxon testi kullanılmıştır. L-PAP, L-PVR,CO, Pa02, A-aDOî ölçümleri, Beta N-asetil glukozaminidaz, Nitrik Oksit, Malonil Dialdehid; Süperoksid Dismutaz ve Glutatyon peroksidaz değerleri N-Asetilsistein grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde farklı idi (p< 0,05). Histolojik olarak N-Asetil sistein grubunda akciğer ödemi çok hafifti ve PNL infiltrasyonu anlamlı biçimde düşüktü (p<0,05). N asetilsistein kullanımının akciğer ototransplantasyonu uygulanan köpeklerde İskemi Reperfiizyon (I/R) mjurisi üzerine yararlı etkileri bulunmaktadır.

N-acetylcistein is know to have benefical effects in ischema-reperfusion ( I/R) injury through post-ischemic reperfusion injury. The aim of study was to investigate the effects of N-acetylcistein on I/R injury in canine left, single, lung oto-transplantation model. We used 10 adult dogs were divided into two equally groups. Ischemia was induced 2 hours by clamping the pulmonary arteries and veins. The left main bronchus was transected and re-anastomosed prior to perfusion. The control group (n=5) treated with a saline, the N-acetylcistein group (n=5) in which N-acetylcistein was administered intravenous from 30 minutes during the before ischemic period. After 2 hour preservation with 4°C Euro-Collins solution, orthothopic left, single, lung transplantation was performed. During a 5 minute clamping test of the right pulmonary arter, left pulmonary arterial pressure (L-PAP), left pulmonary vacular resistance (L- PVR), arterial oxygen pressure (PaCh) and alveolar-arteriel oxygen pressure difference (A-aD02) were measured. The lung specimens were harvested for histologic study and polymorphonuclear neutrophils (PNL) were counted. LPAP, LPVR, PaOî, AaDOî measurement and serum beta N- acetylglucosaminidase level revealed significantly (p<0,05) better in the N-acetylcistein group than in the control group. Histologically, lung edema was milder, and PNL infiltration was significantly (p<0,05) lower in the N-acetylcistein group than in the control group N-acetylcistein appears to generate a protective effect on I/R injury in lung oto- transplantation in dogs.
Keywords: Göğüs Hastalıkları; Chest Diseases