Beyaz Gemi Adlı Romandaki Yüce Birey Arketipi - Koç, Sema Özher (My University, 2006)
Cengiz Aytmatov, Beyaz Gemi adlı romanında küçük bir çocuğun bireyleşim sürecini anlatmıştır. Roman yüce birey arketipi olan Maral Ana üzerine kurulmuştur. Maral Ana kavramsal düzeyde Kırgızlara ait ana dil, milli kültür, kendisi olma kavramlarını temsil eder. Maral Ana’nın kişisel düzlemdeki görünüşü Mümin Dede’dir. Mümin Dede çocuğun bireyleşim sürecini tamamlamasında ona yol göstermiştir. Cengiz Aytmatov, Beyaz Gemi adlı romanıyla bir çocuğun yaşamındaki değerlerden bir milleti var eden değerlere ulaşmayı istemiştir.
Keywords: Roman; sembolizm; edebiyat çözümlemesi; roman kişileri; kazak edebiyatı; bireyleşme