İneklerde meme papillomatozisi ile mastitis arasındaki ilişki - Risvanli, Ali; Kalkan, Cahit (My University, 2001)
Bu çalışmada, ineklerde meme papillomatozisi ile mastitis arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini yaşları 2-16 arasında değişen 396'sı Esmer, 338'i Holştayn, 31'i Simental, 355'i Melez, 123'ü Yerli, 6'sı Jersey olmak üzere toplam 1249 inek oluşturdu. İneklerde mastitis bulunup bulunmadığı klinik muayene, CMT ve mikrobiyolojik testler ile tespit edildi. Daha sonra elde edilen sonuçlar meme papillomatozisinin oranları ile karşılaştırıldı. Sonuç olarak; muayene edilen hayvanların %13,37'sinde meme papillomatozisinin olduğu görüldü. Bu papillomatozisli hayvanların %45,99'unda da mastitis bulunduğu belirlendi. Yine Simental ırkı papillomatozisli ineklerde daha fazla mastitise rastlandığı ve Jerseylerde de meme papillomatozisinin en az oranda olduğu görüldü. Ayrıca, 2-4 yaş grubundaki ineklerde de meme papillomatozisinin en az oranda görüldüğü ve hayvanların yaşlarına göre papillomatozisli hayvanlarda mastitis görülme oranları açısından fark olmadığı tesp it edildi.
Keywords: Neoplazma; inek; meme yangısı; papillom