KOLOREKTAL KANSERLERDE CHEMERİN EKSPRESYONUN KLİNİK VE PROGNOSTİK ETKİNLİĞİ - AKIN, ERAY (Fırat Üniveristesi, 2025)
Kolorektal kanser, sindirim sistemi kaynaklı maligniteler arasında en yüksek görülme oranına sahip olup, dünya genelinde ciddi bir ölüm ve hastalık yükü oluşturmaktadır. Tarama programlarının yaygınlaşması erken tanı olanaklarını artırmış ve mortalite oranlarında kısmi bir düşüş sağlamıştır. Sigara, ileri yaş, genetik yatkınlık, inflamatuar bağırsak hastalıkları, adenomatöz polipler, alkol tüketimi ve beslenme alışkanlıkları, kolorektal kanserin başlıca risk faktörleridir. Özellikle rektum yerleşimli tümörler, klinik seyir ve tedavi yaklaşımları bakımından diğer kolorektal kanser tiplerinden farklı özellikler göstermektedir. Yağ dokusundan salgılanan adipokinler, hem metabolik hem de tümör biyolojisi süreçlerinde önemli düzenleyici işlevlere sahip peptid yapılı moleküllerdir. Glukoz ve lipid metabolizmasının kontrolünde rol oynamalarının yanı sıra, hücresel proliferasyon, apoptoz, anjiyogenez ve tümör ilerlemesi gibi temel biyolojik mekanizmalar üzerinde etkili oldukları bilinmektedir. Bu adipokinlerden biri olan chemerin, son yıllarda özellikle bağışıklık sistemi ile tümör mikroçevresi arasındaki etkileşimlerdeki rolü nedeniyle dikkat çekmektedir. Chemerin'in bazı kanserlerde immün yanıtı güçlendirerek tümör gelişimini baskıladığı, bazı durumlarda ise tümör büyümesini desteklediği bildirilmektedir. Bu çift yönlü etkisi nedeniyle chemerin'in işlevlerinin ayrıntılı biçimde aydınlatılması, hem metabolik hastalıkların hem de malignitelerin erken tanısı ve hedefe yönelik tedavisi için yeni olanaklar sunabilir. Bu çalışmada rektum kanseri (low-high grade) hastalarındaki immunohistokimya skoru, tübülovillöz adenom ve kontrol gruplarıyla kıyaslanmış ve anlamlı bir farklılık izlenmiştir. Ayrıca çalışmamızda chemerin ekspresyonun genel sağkalım "overall survival (OS)" ile anlamlı ilişkisi olmadığı saptanmıştır. Bu çalışma rektum kanserinde chemerinin immunhisto skorlamasının kontrol ve adenom grubuyla kıyaslandığı ilk çalışmadır. Chemerin rektum kanseri tanısı için bir biomarker olabilir ancak yaşam süresi için bir biomarker olması mümkün görülmemektedir. Daha güvenilir sonuçlar için daha geniş hasta gruplarıyla yapılacak prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Rektal Kanser, Chemerin, Adipokin

Colorectal cancer has the highest incidence rate among malignancies originating in the digestive system and represents a significant global burden of disease and mortality. The expansion of screening programs has increased opportunities for early diagnosis and led to a partial decline in mortality rates. Smoking, advanced age, genetic predisposition, inflammatory bowel diseases, adenomatous polyps, alcohol consumption, and dietary habits are the main risk factors for colorectal cancer. Tumors located in the rectum, in particular, exhibit distinct characteristics from other types of colorectal cancer in terms of clinical course and treatment approaches. Adipokines secreted by adipose tissue are peptide-based molecules that play important regulatory roles in both metabolic and tumor biology processes. In addition to their role in controlling glucose and lipid metabolism, they are known to influence fundamental biological mechanisms such as cellular proliferation, apoptosis, angiogenesis, and tumor progression. Chemerin, one of these adipokines, has recently attracted attention due to its role in the interaction between the immune system and the tumor microenvironment. It has been reported that chemerin suppresses tumor development by enhancing the immune response in some cancers, while in other cases it promotes tumor growth. Due to this dual effect, a detailed elucidation of chemerin's functions may offer new opportunities for the early diagnosis and targeted treatment of both metabolic diseases and malignancies. In this study, the immunohistochemistry score in rectal cancer (low-high grade) patients was compared with tubulovillous adenoma and control groups, and a significant difference was observed. Furthermore, our study found no significant association between chemerin expression and overall survival (OS). This study is the first to compare chemerin immunohistochemical scoring in rectal cancer with control and adenoma groups. Chemerin may be a biomarker for rectal cancer diagnosis, but it is unlikely to be a biomarker for survival. Prospective studies with larger patient groups are needed to obtain more reliable results. Keywords: Rectal Cancer, Chemerin, Adipokines
The clinical and prognostic significance of chemerin expression in colorectal cancers
Keywords: Genel Cerrahi