Rüzgâr Enerjisi Dönüşüm Sistemlerinde Maksimum Güç Noktası İzleme Kontrolünün Farklı Yöntemler Üzerinden Karşılaştırmalı Analizi - Percin, Hasan Bektas; Calıskan, Abuzer (My University, 2021)
Rüzgâr enerjisi, elektrik üretiminde kullanımı giderek artan bir enerji kaynağıdır. Son yıllarda rüzgâr enerjisi dönüşüm sistemlerinde değişken hızlı rüzgâr türbinleriyle uyumlu kalıcı mıknatıslı senkron generatörler ön plana çıkmaktadır. Bu tip generatörler elektriksel kayıpları azaltabileceği gibi mekanik bileşenlere bağımlılığı azaltarak genel sistem performansını yükseltir. Rüzgâr enerjisinde verimlilik, sadece verimli elemanların değil aynı zamanda uygun kontrollerin seçimine bağlıdır. Dönüşüm sistemlerinde anlık rüzgâra göre sistem verimliliğini en üst seviyede tutabilmek için maksimum güç noktası izleme kontrollerinden yararlanılır. Bu çalışmada; dönüşüm sistemin bileşenlerinin sistem büyüklükleri üzerinden çalışma prensipleri açıklanmış. Kanat uç hız oranı, tepe tırmanma ve bulanık mantık tabanlı maksimum güç noktası izleme kontrol yöntemleri açıklanmıştır. Bu kontrol yöntemleri, Matlab/Simulink ortamında modellenerek çeşitli sistem büyüklükleri üzerinden karşılaştırmalı analizleri gerçekleştirilmiştir.
Keywords: Rüzgâr Enerjisi; Bulanık Mantık; Matlab/Simulink; Kalıcı Mıknatıslı Senkron Generatör; Maksimum Güç Noktası İzleme