DOBROGEA (DOBRUCA - ROMANYA) TÜRK YER ADLARINA TOPONOMİK BAKIŞ - CIUBOTARIU, MİHAELA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Yer adlarını yapı, anlam ve köken bakımından açıklamaya çalışan bilim dalına (toponimi/toponomi) yer adları bilimi denir. Yer adları üzerine yapılan araştırmalar, dilbilim, coğrafya, tarih, etnografya, sosyoloji, arkeoloji, ekonomi vb. gibi çok çeşitli alanlarda bilimsel araştırmanın sonuçlarından yararlanır. Bu nedenle, toponimi, farklı disiplinlerin kesiştiği noktada olduğu için bir sınır araştırma alanı olarak görülmelidir. Dobrucanın toponomisi, bu bölgenin tarihinin izlerini taşır. Ortak bir süreklilik arz eden Osmanlı mirasının tek süreklilik arz eden izi olarak kabul edilir. Çalışmamda coğrafi açıdan Dobrucadaki Türkçe yer ismine yaklaştım. Bununla birlikte, yer adları, analiz edilmeden önce belgelenmeleri gerekir. Topografya haritalar başta olmak üzere saha çalışması, arşiv, kütüphane ve belgesel araştırmalar kullanılarak Türk kökenli yer adları tespit edilmiştir.

The branch of science that tries to explain place names in terms of structure, meaning and origin (toponymy) is called the science of place names. Researches on place names capitalize results from scientific investigation in a broad range of areas, such as linguistics, geography, history, ethnography, sociology, archeology, economics, etc. Dobrogean toponymy carries the traces of the history of this territory. Ottoman domination, for almost five centuries, determined a toponymy mostly Turkish in this region. In my study I approached the Turkish place name from Dobruja (Romania) in the context of geographic point of view. It is considered to be the only continuous trace of a common continuous Ottoman heritage. However, before toponyms can be analysed, they need to be documented. Using the field research and documentary research, especially the topographic maps, toponyms with Turkish origin have been identified.
Toponymic overview of Dobruja (Dobrogea - Romania) Turkish names
Keywords: Coğrafya