İLKÖĞRETİMDE OKUL BİNALARININ KULLANIM DURUMU-ZAMAN VE ERGONOMİK AÇIDAN (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - GÖK, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Te/.i İLKÖC.'RI'/rİMDK OKUL BİNALARIN KULLANIM DURUMU-ZAMAN VE ERCÎONOM İ K AÇIDAN (Elazığ İli Örneği) I lüscyin GÖK Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Knslilüsü Fğilim Bilimleri Anabilim Dalı Hğilinı insanlık tarihi kadar eski olan, toplum ya da toplulukların kendi kültür ve bilgi birikimlerini kuşaklarına aktardığı bir süreçtir. Bireyler ilk çağlarda bu birikimi örgün olmayan bir şekilde kendiliğinden veya birebir etkileşimle alırken, sonraları giderek karmaşıklaşan kültür ve hızla artan bilgi birikiminin bu şekilde alınması çok zorlaşmıştır. Milletler, geleeek nesillerine bu aktarımı sağlamak için okul sistemini geliştirmiş ve kullanmışlardır. Günümüzde eğitimin en iyi şekilde yapıldığı yerler okul binalarıdır. Çağımızda bilim ve teknolojideki gelişmeler hızla devam etmekledir. Bu gelişmelere ayak uyduracak bireylerin plfınlı ve programlı bir şekilde yetiştirilmeleri okullarda yapılan eğilim-öğrelimle mümkündür. Örgün eğitimin başladığı ilk basamak ise ilköğretim okulları olması nedeniyle çok önemlidir. Bu nedenle çalışmada ilköğretim okullarının zaman ve ergonomik açıdan kullanım durumu ele alınmış ve araştırılmıştır. Çalışma, literatür taraması ve anket uygulaması yöntemiyle yapılmıştır. İlgili bilgiler literatürden toplandıktan sonra, uzman görüşü de alınarak geliştirilen anket formu okul yöneticilerine uygulanmıştır. Anket, 1998-1999 öğretim yılında F.lazığ il merkezinde bulunan ilköğretim okullarının 110 yöneticisine uygulanmıştır. Uygulanan 110 anket formundan 106'sı geçerli sayılmıştır. İlgili istatistiksel yöntemler kullanılarak veriler çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonunda okulların tamamının ilköğretime geçtiği fakat ikili öğretim yaptığı saplanmıştır. Okuldaki fiziki birimlerin kapasitelerinin üzerinde kullanıldığı, öğrenciler dışında toplumun başka kesimleri tarafından çok az kullanıldığı ve okul bina ve birimlerinin ergonomik kullanımına önem verilmediği görülmüştür.
Usage of primary school's building from the point of ergonomics and time example of Elazığ country center
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training