İNSAN ALLAH İLİŞKİSİNİN DUYGUSAL BOYUTU - HAFIZOĞLU, AYŞEGÜL (Fırat Üniveristesi, 2016)
İnanan bir varlık olarak insan, düşünme, hissetme ve eylemde bulunma özelliklerine sahip mükemmel bir varlıktır. İnsan, birbirinden kesin çizgilerle ayıramayacağımız bu üç farklı yönü ile Allah'a yakın olmak için O'nunla iletişime geçmeye çalışır. Biz bu çalışmamızda duygusal açıdan insan Allah ilişkisini ele aldık. İnsanın Allah ile iletişimi farklı boyutlarda gerçekleşmektedir. Allah Yaratıcı, insanda yaratılan varlık olması dolayısıyla insan Allah arasındaki ontolojik ilişki Allah tarafından başlatılmıştır. İnsanın var olmasından sonra gerçekleşen epistemolojik, duygusal ve eylemsel ilişkiler insanın Allah'ı tanıması, O'nun hakkında bilgi sahibi olmak için çabalaması, O'na duygusal olarak bağlanması ve Onun hoşnutluğunu kazanmak için eylemlerde bulunması şeklinde insanın aktif katılımını gerekli kılan ve Allah'ın da insanın bu eylemlerine farklı şekillerde karşılık verdiği iletişim modelleridir. İnsan Allah ilişkisinde duygusal iletişim modeli Kelam ilminde üzerinde durulmayan bir konu olması dolayısıyla ayrı bir öneme sahiptir. İnsanın Allah ile duygusal bağlılığı, tasdik etme anlamının ötesinde duygusal anlamları da içeren iman eylemi ile başlamaktadır. İman içerisinde Allah'a güven, samimi bağlılık, sevgi, O'nu gazaplandıracak her türlü eylemden sakınma, sadece O'nu dost bilme, şükretme gibi duyguları barındıran geniş bir anlam alanına sahiptir. İnsanın Allah ile kurduğu imanla başlayan duygusal bağlar, onun varlığının ve tüm hayatının anlam kaynağını oluştururken aynı zamanda bütün eylemleriniolumlu yönde etkiler. Anahtar Kavramlar: Allah, İnsan, İman, Sevgi, Korku, Tevbe, Şükür, Dua, Tevekkül.

As a believer, human is a perfect creature that has tought, sense and action. With these inseperable three different features, human tries to get in contact with Allah to be in sight with Allah. In this work, we sensually deal with the relation between Allah and human. The contact with Allah takes place in different aspects. As Allah is creator and human is created, the ontological relation was started by Allah. Epistemological, sensual and actual relations taking place after the human creation, are communication models such as knowing Allah, struggling to get information about Allah, having done on Allah and getting contentment of Allah that make active participation of human essential. Also, Allah responds these actions in different ways. Sensual communication model in relation between human and Allah has a different importance because of not handled enough in Kalam. The human sensual commitment with Allah begins with faith that includes sensual meanings beyond recognition ones. The faith has an extensive meaning including trust in Allah, sincere commitment, love, avoidance with every action making Allah sad, recognising Allah as a friend and being thankful. While beginning with faith that human builds up with Allah, the emotional bonds form the source of meaning of his being and his whole life, they positively effect all of his actions as well. Key Words: Allah, Human, Faith, Love, Fear, Pledge, Thanks, Reliance.
The sensual aspect of human relation with Allah
Keywords: Din