SOSYAL BİLGİLER EĞİTİMİ LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİNİN B?L?MSEL ETİĞE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - Ezer, Feyzullah; Aksüt, Selda (My University, 2021)
Araştırmanın amacı Sosyal Bilgiler eğitimi lisansüstü öğrencilerinin bilimsel etiğe ilişkin görüşlerinibelirlemektir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden biri olan olgubilim desenine uygun olarak yürütülmüştür.Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar dönemi Fırat Üniversitesi Eğitim BilimleriEnstitüsü Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalında öğrenim gören 25 lisansüstü öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmagrubu amaçsal örnekleme yöntemlerinden biri olan kolay ulaşılabilir durum örnekleme ile belirlenmiştir.Araştırma verileri görüşme yöntemi ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir.Araştırma verileri içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda lisansüstü öğrencilerinbilimsel etiği bilimsel araştırmalarda izlenmesi gereken kurallar ve etik prensiplerin uygulanması olarak ifadeettikleri belirlenmiştir. Sosyal Bilgiler eğitimi lisansüstü öğrencilerin bilimsel araştırmalarda intihal, disiplinsiz(özensiz) araştırma ve dilimleme gibi etik olmayan davranışlarla karşılaştıkları ve bu davranışların nedenlerinieğitim ve donanım eksikliği ve araştırmacının tecrübe eksikliği olarak belirttikleri görülmüştür. Bilimdearaştırma eğitimine ve öğretimine önem verilmesi gerektiği düşünüldüğünde genç bilim insanı adaylarınalisansüstü eğitimde bilimsel etik dersi verilmelidir
Keywords: Etik; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Bilim Felsefesi ve Tarihi