Mesafe koruma için bir örüntü tanıma uygulaması - Ekici, Sami; Yıldırım, Selçuk; Poyraz, Mustafa (My University, 2009)
Bu makalede, mesafe koruma işlevi için örüntü sınıflandırıcısı olarak Destek Vektör Makineler (DVM) yöntemini kullanan bir yöntem sunulmuştur. Önerilen yöntem enerji iletim hattının farklı noktalarında meydana gelen arızaları algılayarak röle işlevi için bir çıkış üretilmektedir. Yöntem, üç faz akım ve gerilim bilgilerinden faydalanmaktadır. DVM’nin eğitiminde ve test edilmesinde kullanılan akım ve gerilim bilgileri Alternative Transient Program (ATP) ile gerçekleştirilen bir iletim hattı benzetiminden elde edilmiştir. Gerçekleştirilen dijital röle uygulamasında, DVM’nin oldukça yüksek bir başarı oranı ile iletim hattında meydana gelen arızaları sınıflandırdığı görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik