Bir hastanenin fizik tedavi ünitesine başvuran bel ağrısı şikâyeti olan hastaların irdelenmesi - Pirincci, Edibe; Kaya, Ferit; Demirpolat, Eyyup (Yusuf Haydar ERTEKİN, 2018)
Giriş: Bu çalışma; Eğitim ve Araştırma hastanesi Fizik Tedavi Ünitesine başvuran hastalarda, bel ağrısı ve etkileyen faktörleri araştırmak amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Bu araştırma eğitim ve araştırma hastanesi fizik tedavi ve rehabilatasyon ünitesine başvuran ve çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden, bel ağrısı olan 102 hastada yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; gerekli literatür taraması sonucunda araştırmacılar tarafından oluşturulan ve 23 sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Veriler SPSS paket istatistik programına kaydedilmiş olup, karşılaştırmalarda p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.Bulgular: Araştırma kapsamına alınan katılımcıların yaş ortalaması 46,7±14,4 yıldır. Meslek grupları içerisinde bel ağrısı en fazla ev hanımlarında görülmekteydi. Bel ağrısı olanların %57,8’i fazla kilolu veya obezdi. Bel ağrısı olanların %73,5’i uzun süreli ayakta kalmaya %68,6’sı ise ağır yük kaldırmaya maruz kalmaktaydı. Hastaların %29,4’nün annesinde olmak üzere %69,6’sının ailesinde bel ağrısı vardı. %70,6’sı belinin ağrısı için bir ilaç tedavisi almıştı. İlaç tedavisi alanların bel ağrısı sıklığı, almayanlara göre daha fazlaydı (p<0,05). Bir yılda 11 kez ve daha fazla bel ağrısı çeken kişilerde sigara içme oranı %66,7 iken, sigara içmeyenlerde bu oran %35,7 bulundu (p<0,05). Beden kitle indeksi arttıkça bel ağrısı sıklığı artmasına rağmen, bu artış anlamlı değildi (p>0,05). Sonuç: Bel ağrısı şikâyeti ile başvuran hastalar daha çok ağır yük kaldırdıklarını veya uzun süre ayakta kaldıklarını belirtmişlerdir. Sigara kullanımı da bel ağrısını artırmaktadır. Bel ağrısı olanların ailesinde de aynı şikâyet bulunmaktadır. Risk faktörlerini azaltmaya yönelik önlemlerin alınması, günlük yaşam aktivitelerini engelleyen bel ağrısı sıklığının bir ölçüde azaltacaktır.

Introduction: This study analyzes factors influencing low back pain in patients admitted to the physiotherapy unit of an education and research hospital. Methods: The study sample included 102 patients who applied to the physiotherapy unit and volunteered to join the study. The data were collected using a 23-items questionnaire created by the authors based on a review of the literature. The data were entered into the SPSS Program For comparisons, p values below 0.05 were deemed to be statistically significant. Results: The mean age of the participants was 46.7±14.4 years. By occupation, low back pain was most common among housewives. Of the patients who suffered from lower back pain, 57.8% were overweight or obese. Of those experiencing lower back pain, 73.5% were standing for long time periods, and 67.6% were lifting heavy loads. Of the patients, 69.6% had lower back pain in their families, and 29.4% of the family members with lower back pain were their mothers.Of the patients, 70.6% received drug therapy for the pain. The frequency of low back pain among patients who did not receive drug therapy was higher than that of the patients who received pain medications (p<0.05). Of the patients who had low back pain attacks 11 times or more in a year, the percentage of smokers was 66.7%, while this rate was 35.7% among nonsmokers (p<0.05). The increase in low back pain with body mass index was not statistically significant (p>0.05). Conclusion: Patients applied to the hospital due to low back pain report lifting heavy loads or prolonged standing. Smoking increases the frequency of low back pain. Patients with low back pain also tend to have family members with the condition. With appropriate measures to reduce risk factors, the frequency of low back pain, which hinders daily life activities, can be reduced.
Examination of the patients applying to the physical therapy unit of a hospital due to low back pain
Keywords: Health Care Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi