DEĞİŞİK KLİNİK ÖRNEKLERDEN ELDEN EDİLEN MİKROORGANİZMALARIN SEFEPİM'E DUYARLILIKLARININ DİSK DİFFÜZYON YÖNTEMİYLE ARAŞTIRILMASI - TATAR, SUNA (Fırat Üniveristesi, 1999)
Sefepim son bir yılda ülkemizde de kullanıma sunulan yeni bir 4. kuşak sefalosporindir. Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi'nin değişik kliniklerine farklı klinik yakınmalarla başvuran, farklı yaş ve cinsiyetteki hastalardan izole edilen 250 gram negatif bakterinin sefepime duyarlılığı araştırıldı (E coli, P. aeruginosa, klebsiella, enterobacter, acinetobacter, proteus, morganella, serratia ). Bakterilerin ilk izolasyonunda kanlı agar, EMB ve Mc-Conkey agar besiyerleri kullanıldı. İzole edilen etkenler VİTEK (Bio-merieux ) otomatik identifikasyon cihazında GNİ kitleri ile tanımlandı ve doğrulandı. Elde edilen etkenlerin Kirby Bauer disk diffizyon yöntemi ile sefepime duyarlılıkları araştırıldı (NCCLS M2-A6). Antibiyogramda Oxoid (B47143) Firmasından temin edilen hazır kağıt diskler kullanıldı. Değerlendirmeler sonucunda sefepimin gram negatif bakterilere %94- 77.7 gibi yüksek oranlarda etkili olduğu gözlendi. Bulguların dökümünde en yüksek direncin E. cloacea' da (%27.3) olduğu, birçok farklı türün sefepime yüksek oranda hassas olduğu saptandı. Bulgular literatür bulgularıyla karşılaştırldı. Sefepimin gram negatif bakterilerden oluşan infeksiyonlarda tercih edilebilecek yeni bir seçenek oluşturduğu sonucuna varıldı.

Cefepime is a new fourth-generation cephalosporin which has been in use since the beginnig of the last year in our country. We investigated the affinity to cefepime of 250 gram negative bacteria strains isolated from various patients differed in age and gender from diffrent clinics in Fırat University, School of Medicine (E. coli, P. aeruginosa, klebsiella, enterobader, acinetobacter, proteus, morganella, serratia ). For the first isolation of strains, blood agar, EMB and Mc- Conkey agar was utilized. Those isolated bacteries were identified and confirmed via VİTEK (Bio-Merieux) automatic identification instruments, using GNI kits. Sensivity against cefepime of all the isolated pathogens were assessed by Kirby- Bauer disc diffusion method. Disposable paper discs were used provided from Oxoid (B47143) company on antibiogram. As a result we found out that cephepime is effective against gram negative strains as high as 77.7-94 %. The highest resistance was observed for E. cloceae, whereas numerous different strains were sensitive for cefepime; with the findings compared to data that obtained from the previous literature. We concluded that cefepime is a new preferable alternative drug against gram negative infections.
Investigation of susceptibility of microorganisms isolated from various clinical specimens to cefepim with disc diffusion method
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology