LİMON (Citrus limon) VE ACI PORTAKAL (Citrus aurantium) UÇUCU YAĞLARININ 4±1°C’DE MUHAFAZA EDİLEN GÖKKUŞAĞI ALABALIKLARININ (Oncorhynchus mykiss) MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ - Özpolat, Emine (My University, 2019)
Bu çalışmada farklı oranlardaki (kontrol, %3 ve %6) limon (Citrus limon) ve acı portakal (Citrus aurantium)kabuklarından elde edilen uçucu yağların, 4±1°C’de muhafaza edilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchusmykiss) mikrobiyolojik kalite özellikleri (mezofil aerob, psikrofil aerob, maya-küf, Enterobacteriaceae veEscherichia coli) üzerine olan etkileri incelenmiştir. Yapılan analizler neticesinde; kullanılan uçucu yağoranındaki, artış ile birlikte mikrobiyolojik kalitenin olumlu yönde etkilendiği belirlemiştir. Özellikle %6oranında kullanılan limon ve acı portakal uçucu yağlarının, gökkuşağı alabalıklarının mikrobiyolojik kalitesinietkileyerek, toplam mezofil aerob bakteri sayılarına göre, raf ömrünü ortalama olarak 6 gün uzattığıgörülmüştür. Limon ve acı portakal uçucu yağlarının etkilerinin benzer olduğu görülmüştür. Sonuç olarakbasit, ucuz ve güvenli bir yöntem olarak limon ve acı portakal uçucu yağlarının, gökkuşağı alabalıklarınınmikrobiyal kalitesini korumaya yardımcı olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
Keywords: Mikrobiyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Gıda Bilimi ve Teknolojisi