THE HISTORY AND BELIEF GEOGRAPHY OF ÇORUM IN THE 20. CENTURY - ÇOG, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 1997)
Dinler Tarihi Yüksek Lisans tez konusu olarak "XX. Yüzyıl Çorum İli Tarihi ve İnanç Coğrafyası" adı altında yapılan bu araştırma, iki bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde Cumhuriyet Dönemi'ne kadar İl'in ve bağlı ilçelerin tarihi ele alınarak incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde de İl'in XX. yüzyıla kadarki nüfus seyri ile beraber günümüz inanç coğrafyası çıkarılmıştır. Bu bölümdeki çalışmalar, bi r alan çalışması şeklinde yürütülmüştür. İl genelinde nüfusun dinlere ve mezheplere göre durumları araştırılıp, müslüman nüfusun da mezhep durumları ve nüfus potansiyelleri belirtilmiştir. Ayrıca il genelindeki tarikatlar, cemaatler, ziyaret ve adak yerleri hakkında da bilgi verilmiştir. Yaptığımız çalışmaya göre ildeki gayr-i müslimlerin Cumhuriyet Dönemi'ne kadar varlıklarını devam ettirdiklerini görmekteyiz. Ancak ilde yaşayan gayr-i müslim nüfusun büyük bir kısmı nüfus mübadelesi esnasında göç etmişlerdir. Şu anda il nüfusunun tamamı müslümandır. Müslüman nüfusun % 19,3'ünü alevi müslümanlar, % 80,7'sini sünni müslümanlar oluşturmaktadır. Müslüman nüfusun ekserisi Nakşi, Kadiri ve Rufai gibi tarikatlara mensup olup halen faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bunun yanısıra il genelinde Süleymancı ve Nurcu adı verilen cemaatler görülmekte ve faaliyetlerini aktif bir şekilde yürütmektedirler. Mehmet ÇOG Elazığ - 1997
20. yüzyıl Çorum tarihi ve inanç coğrafyası
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion; Tarih; History