1,4-DİOKSA SPİRO (4,5)-DEKAN-2-METİL METAKRİLAT KOPOLİMERLERİNİN ELDESİ VE KARAKTERİZASYONU - YILDIZ, İBRAHİM HALİL (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi 1,4-DİOKSA SPİRO |4,5|-DEKAN-2-METİL METAKRİLAT KOPOLİMERİNİN ELDESİ VE KARAKTERİZASYONU İbrahim Hali! YILDIZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1997 Sayfa: 47 Bu çalışmada iki ayrı kopolimer sentezlendi. Bunlardan birincisi 1,4 dioksa spiro [4,5]-Dekan-2-Metakrilat monomeri ile Akrilo nitril monomerinden hazırlanan bir adet yüksek verimli ve altı adet düşük verimli kopolimer'dir. Yüksek verimli Akrilonitril kopolimerinin yapılan İR, 'H-NMR ve 13C-NMR ile aydınlatıldı. Aynca yoğunlukları, çözünürlük parametreleri ve camsı geçiş sıcaklıkları bulundu. Düşük verimli 6 kopolimerin yapısal özelliği İR, ile aydınlatıldı. Düşük verimli Kopolimerlerin yoğunlukları 1.20-1.30 g/cm3 arasında bulundu. Ayrıca altı adet düşük verimli kopolimerlerin reaktivite oranlan Kelen-Tudos ve Finemann-Ross metodu ile hesaplandı. İkinci kısımda, l,4dioksaspiro[4,5]-Dekan-2-Metilmetakrilat monomeri ile Glısidil metakrilat monomerinin yüksek verimli kopolimeri sentezlendi. Kopolimerin yapısı İR, 'H-NMR ve,3C-NMR ile aydınlatıldı. Kopolimerin molekül ağırlığı GPC ile tayin edildi. Ayrıca çözünürlük parametreside hesaplandı.

SUMMARY Master Thesis THE SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF 1,4-DIOXO SPIRO [4,5]- DECANE-2-METHYL METACRILATE CO-POLYMER Ibrahim Halil YILDIZ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 1997, Page: 47 In this work, two different co-polymers, one high yielded and six low yielded, have synthesized from the recation of Acrylonitrile monomer and 1,4-dioxo Spiro (4,5)- Dekan-2-Methyl metacrylate monomer. The structures of high yielded acrilonitrile co polymers were characterized by IR, 'H NMR and 13C NMR techniques. The density, solubility parameters and glass transition tempratures were obtained. On the other hand, the structural characterization of the six low yielded co-polymers were carried out by IR Spectral data. The densities of six low yielded co- polymers were found to be between UO-1.30 gr/cm3. Solubility parameters of the six polymers above mentoined were calculated by Kelen-Tudos and Fineman-Ross methods. In the second step, co-polymers have synthesized from the reaction of 1,4-dioxo Spiro (4,5)-Decane-2-methyl metacrylate monomer and Glycidyl metacrylate monomer at high yield. The structure of the polymer was characterized by IR, 'H NMR and 13C NMR. Molecular weight of the co-polymer was measured by GPC solubility parameter of the co-polymer was also calculated.
The Synthesis and characterization of 1,4 dioxo spiro (4,5)-decane-2-methyl metacrilate co-polymer
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry