TOPRAK İŞLERİ ŞANTİYESİNDE KAZI, YÜKLEME VE TAŞIMA MALİYETLERİNİN İNCELENMESİ - BAKIR, DURSUN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Karayolu projelerinin altyapısını oluşturan toprak işleri, üzerine gelecek üstyapıya taşıyıcılık görevi gören bir bölümdür. Mavi kotu temsil eden bu bölüm, arazinin doğal kotu olan siyah kot ile asfalt kotu olan kırmızı kot arasında bulunmaktadır. Bu bölümde arazi yapısına göre yolun en uygun güzergâhı belirlendikten sonra yapının dolgu veya yarma kesitleri belirlenir. Dolgu ve yarma kesitleri belirlendikten sonra dolgu ve yarma miktarları kullanılarak dengeleme yapılır. Yolun yarma kesitinin dolgu kesitini karşılamadığı ya da yarma kesitte bulunan malzemenin dolgu kesit için fazla geldiği durumlar olmaktadır. Dolgu fazlalığı meydana geliyorsa bir ariyet ocağına ihtiyaç duyulur. Çalışma alanına en uygun mesafede ve malzeme olarak da uyuşan bir ariyet ocağı belirlenir. Eğer yarma fazlalığı oluşuyorsa bir depoya ihtiyaç duyulur ve çalışma alanına yakın bir depo alanı belirlenmektedir. Bununla birlikte bir kazı, bu kazıların depoya taşınması ve ihtiyaç duyulan miktarın ariyete taşınmasını gerektirmektedir. Böylece bir kazı ve taşıma maliyetleri oluşacağından bu maliyetler proje maliyetinde önemli bir yere sahip olacaktır. Bu maliyetler; kullanılacak malzeme, donanım, teçhizatlar ve bakımları ile işçilik maliyetlerini oluşturan prodüktif maliyetleri meydana getirmektedir. Prodüktif maliyetler, verimlilik açısından proje maliyeti için büyük önem arz etmektedir. Bu ihtiyaçlar beraberinde maliyet faktörü oluşturmakta ve bu maliyet faktörü ise projenin maliyetine önemli bir etki etmektedir. Bu çalışmada; daha önce uygulanmış eski bir bağlantı yolunun planı üzerinden dolgu ve yarma kesitleri belirlenerek, en uygun ocak yeri belirlenmiştir. Daha sonra boyuna taşıma, depo ve ödünç maliyetleri, prodüktif maliyetleri incelenmiştir. Bu maliyetler 2017 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birim fiyatlarına göre hesaplanıp çalışmaya esas bir ekonomiklik sınırı belirlenmiştir.

The land works that constitute the infrastructure of highway projects are a department that acts as a superstructure carrier. This department which represents blue elevation is located between ground elevation, which are natural elevation of the material, and grade elevation, which are asphalt elevation. In this section, the most suitable route is determined according to the land structure, then the fill or cut sections of the structure are determined. After filling and cutting cross sections are determined, balancing is needed on fill and cut quantities. There are cases where the cutting section of the path does not meet the filling section or the material in the cutting section is too much for the filling section. If fill excess takes place, a borrow pit is needed. A borrow pit that provides required material is determined in the most appropriate distance to the work area. If cut excess occurs, a storage space is needed, so a storage area close to the work area should be determined. However, an excavation requires these excavations to be transported to the storage and the amount needed to be transported to the borrow pit. Thus, as an excavation and transportation costs will be generated, these costs will have an important place in the project cost. These costs constitute the materials to be used, equipment, maintenance and the production costs that create labor costs. Productive costs are of great importance for project cost in terms of efficiency. These requirements form together a cost factor, which has a significant impact on the cost of the project. In this study; the most suitable location of the borrow pit was determined by determining the filling and cutting sections on the plan of an old connection road which was built previously. Then, longitudinal transport, storage and borrowing costs, and productive costs were examined. These costs are calculated according to the unit prices of Environment and Urban Ministry of 2017 and a basic economic limit is set for working.
Investigation of excavation, loading and transport costs in soil works
Keywords: İnşaat Mühendisliği