MİLLİ KÜTÜPHANE 8121 NUMARADA KAYITLI MECMÛA-İ GAZELİYYÂT ADLI (İNCELEME-METİN) - BEKLEN, SADIK (Fırat Üniveristesi, 2017)
Klasik edebiyat açısından büyük öneme sahip olan mecmualar dönemlerinde rağbet gören mensur ve manzum eserlerin günümüze ulaşmasını sağlayan önemli edebî ürünlerdir. Bugünün şeçme şiir defterleri veya antolojileri hükmünde olan mecmualar dönem okuyucusunun zevkine göre şekillenmiştir. Mecmualar mevcut kaynaklara geçmeyen şairleri ve şiirleri barındırması, bununla birlikte divan sahibi şairlerin divanlarda tespit edilemeyen kimi şiirlerine yer vermesi veya içerdiği şiirleri divanlardaki şiirlerle karşılaştırma imkânı vermesi açısından büyük öneme sahiptir. Şiir mecmuaları çalışmaları artıkça edebiyat tarihimizdeki bilgilerin düzetilmesi, güncellenmesi veya mevcut bilgilere yeni bilgilerin eklenmesi mümkün olacaktır. Böylece edebiyat tarihimizde cevaplanmayı bekleyen birtakım sorular cevap bulacaktır. Bu amaçla Millî Kütüphane Yazmalar Koleksiyonunda kayıtlı olan Yz. A. 8121 numaralı şiir mecmuasının (Mecmû'a-i Gazeliyyât) tanıtımı yapılacaktır. Çalışmada 82 varaktan oluşan Mecmua'da geçen şair ve şiirlerinin tanıtımı yapılmış divanları bulunan şairlerin mecmuadaki şiirleri ve divanda geçen şiirleri karşılaştırılıp nüsha farkları belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Şiir, Mecmua, Mecmû?a-i Gazeliyyât

Magazines, which have great importance for our classical literature, are important literary artifacts that make popular and authentic works of art reach to today in their period. Magazines are shaped by pleasure of readers of their period who have the outhorityof today's chosen books or anthologies. The magazine has a great propositionin terms of having poems and poets that don't reach the existing sources and allowing the divan like poets to include poems, that can not be detected. İn the divan or comparing the poems. As the works of poetry enrichment increase it will be possible to correct, update, or add new information to existing literature. For this purpose the poem ( Mecmû?a-i Gazeliyyât ) which is registered in the national library writings collection with the number Yz. A. 8121, will be introduced. İn the studying, poets and their poems which have 82 page in magazine, were introduced, the poems of the poets who have divans were compared with the magazine and poems passing on the divans. Key Words: Poem, Collection of Poem, Mecmû?a-i Gazeliyyât
The poem Mecmûa-i Gazeliyyât recorded with the number 8121 in National Library (Analysis-text)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı