SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ VE TİCARETİ: ULUSLARARASI SİLAH TİCARETİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ANALİZİ - GÜLER, MUSTAFA ALİ (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bir ulusun egemenliğini devam ettirebilmesi, iç ve dış tehditlere ve karışıklıklara karşı hazırlıklı olmasına ve gerektiğinde kendini savunabilecek kabiliyet ve kapasitede olmasına bağlıdır. Toplumların kendilerini savunma gerekliliği tarihsel olarak silah üretimini ve kullanmayı da zorunlu hale getirmiş ve silah teknolojilerinin zaman içerisinde gelişerek günümüzde kullanılan modern silahların ortaya çıkmasına sebep teşkil etmiştir. Devletlerin savunma ve kimi zamanda saldırı maksatlı yaptıkları askeri harcamaları çeşitli faktörlerden kaynaklı artırmaya başlamıştır. Dolayısıyla günümüzde devletler, silahlanma için tarihte eşi görülmemiş bir yarışa girmiş ve ekonomik gelirlerinden savunma harcamaları için çok büyük paylar ayırmaya başlamışlardır. Bu yarış dolayısıyla uluslararası silah ticaretini de etkilemiştir. Bu çalışmada silah teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler ve bu gelişmelerin uluslararası silah ticaretine etkileri incelenmiştir. Silahlanmayı ve dolayısıyla da uluslararası silah ticaretini etkileyen faktörler de anlaşılmaya çalışılmıştır. Ekonomik ve siyasal etkenler, bölgesel faktörler ve ülkeler arasındaki bloklaşmaların ne derecede etken oldukları istatistiki ve ekonometrik analizlerle incelenmeye çalışılmıştır. Analizler neticesinde hem literatürle hem de dünya gerçekleri ile örtüşen sonuçlar elde edilmiştir.

A nation's ability to maintain its sovereignty depends on being prepared for internal and external threats and turmoil, and having the ability and capacity to defend itself when necessary. The necessity of self-defense of societies has historically made the production and use of weapons compulsory, and the development of weapon technologies over time has led to the emergence of modern weapons used today. The military expenditures of the states for defense and sometimes for attack have started to increase due to various factors. Therefore, today, states have entered into an unprecedented race for armament in history and have started to allocate huge shares from their economic incomes for defense expenditures. This race also affected the international arms trade. In this study, developments in weapon technologies and the effects of these developments on international arms trade were investigated. The factors affecting armament and therefore the international arms trade have also been tried to understand. Economic and political factors, regional factors and the extent of the blocking between countries have been tried to be examined with statistical and econometric analyzes. As a result of the analyzes, results that overlap with both the literature and the world realities have been obtained.
Defense technologies and trade: Analysis of factors affecting international arms trade
Keywords: Savunma ve Savunma Teknolojileri