İLHAN BERK, EDİP CANSEVER VE TURGUT UYAR ŞİİRİNDE SESSİZLİK - YILDIRIM, BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2023)
Sanayileşen ve hızını arttıran yeni dünya düzeni etkileri İkinci Yeni şiirinin ana temaları arasındadır. Değişimin insanlar ve kendilerine yansıyan eksiklikleri üzerine yoğunlaşan şairler, yaşantıların kesif görüntülerini şiire yansıtır. İkinci Yeni şiiri, modernizmle birlikte durmadan yükselen nesne seslerinin ağırlığını taşır. İlhan Berk, Edip Cansever ve Turgut Uyar şiirlerindeki sessizlik kavramı, bilinen manalarının dışındaki bilinmezliğe değinen varyantlarla anlam ve değer kazanmıştır. Sanatçılar sessizliğin arzu edilen, özlenen dinginliğinin yanı sıra korkutan, ürperten soğuk yüzüyle de hemhâl olur. Şairler, değişimin ivme kazandığı kentli gözüyle şiire yaklaşarak, sessizliğin sesine kulak verir. İkinci Yeni şiirinde başat tema olan yalnızlık, ölüm, kadın ve kent kavramları sessizlikle iç içe kullanılmıştır. Sessizliği çağrıştıran sözcüklerin ise; kış, çöl, deniz, orman, dağ, gece, susma ve boşluk gibi imgeler aracılığıyla vurgulandığı tespit edilmiştir. Sanatçılar sessizlik ve yükselen ses karmaşasındaki etkilenişler arasında mukayese yaparak eski dönem duruluğunu ve yalınlığını arzu eder. Bu çalışmada İkinci Yeni'nin temel konuları sessizlik imgesi ekseninde çözümlenerek, şiirdeki temasları verilmiştir.

The effects of the new world order, industrializing and increasing its speed, are among the main themes of the İkinci Yeni poem. Poets, who focus on the people and the deficiencies reflected in the change, reflect the dense images of the experiences into poetry. The İkinci Yeni poem carries the weight of the object sounds that are constantly rising with modernism. The concept of silence in the poems of İlhan Berk, Edip Cansever and Turgut Uyar gained meaning and value with variants that refer to the obscurity outside of its known meanings. Artists; besides the desired and longed serenity of silence, it also gets along with its frightening, chilling cold face. Poets listen to the voice of silence by approaching poetry with the eye of an urbanite, where change is gaining momentum. The concepts of loneliness, death, woman and the city, which are the dominant themes in the İkinci Yeni poem, are used intertwined with silence. The words that evoke silence are; It has been determined that it is emphasized through images such as winter, desert, sea, forest, mountain, night, silence and emptiness. Artists desire the clarity and simplicity of the old period by making comparisons between the silence and the effects of the rising sound confusion. In this study, the main issues of the İkinci Yeni are analyzed in the axis of the image of silence, and its openings in the poem are given
Silence in the poetry of İlhan Berk, Edip Cansever and Turgut Uyar
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı