TÜRKÇEDE PEKİŞTİRME EDATLARI - İpek, Birol (My University, 2018)
Kullanıldıkları yerde anlamı kuvvetlendiren, söze güç katan, anlatımı berraklaştıran,yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıran, daha sağlıklı bir iletişim kurmamıza yardımcı olan edatlarapekiştirme edatları denilmektedir. Pekiştirme görevinde kullanılan edatlar kullanıldıkları yerdeanlamı güçlendirirler. Pekiştirme edatlarıyle anlama özel bir incelik, nüans verilmiş olur. Buanlatım tarzı daha çok kullanılışta ortaya çıkar ve belirginlik kazanır.Yazılı metinlerimizden itibaren Türkçede kullanılan tüm pekiştirme edatlarıincelenmeye çalışıldı. Çalışmada, edatların pekiştirme görevi üzerinde duruldu. Çalışmamızıngiriş bölümünde edat terimi, edatların sınıflandırılması, edatın tanımları, edatların özellikleri,edatların yapıları, pekiştirme ve pekiştirme edatları konusuyla ilgili genel bilgiler verilmiştir.?nceleme bölümünde “Türkçede Pekiştirme Edatları” başlığı altında Tarihi yazı dilinde ve Türklehçelerinde kullanılan Pekiştirme edatları incelenmiştir. Pekiştirme edatlarının, kökeni,kullanıldığı yerler ve fonksiyonları anlatılarak verilmiştir. Çalışmamızda tespit edilen pekiştirmeedatları tablo halinde verildi. ?lk tabloda pekiştrme edatlarının lehçelere göre dağılımı verilmiştir.Edatlar alfabetik sıraya göre tabloda gösterildi. Böylece hangi lehçelerde edatın kullanıldığıtablo üzerinde daha iyi görülecektir. ?kinci tabloda pekiştirme edatlarının kökeni ve kullanımyerleri verildi. Tabloda toplam 80 pekiştirme edatının lehçelere göre dağılımı verildi.Bu çalışmada Türkçede kullanılan edatların sadece pekiştirme işlevi üzerindedurulmuştur. ?üphesiz bu edatlar, değişik cümlelerde daha başka görevlerde dekullanılmaktadır. Pekiştirme edatlarının görevleri kullanım sırasında ortaya çıkar. Pekiştirmeedatlarının çoğu cümle sonuna gelerek anlamı pekiştirmektedir
Keywords: Dil ve Dil Bilim