Negatif seçim tabanlı bulanık arıza teşhis modeli - Aydin, İlhan; Karaköse, Mehmet; Akın, Erhan (My University, 2009)
Arıza teşhisinin sistemlerde sürekliliği sağlamak açısından önemli olduğu, bu alandaki çalışmaların gün geçtikçe artmasından da görülmektedir. Akıllı hesaplama teknikleriyle arıza teşhis yöntemlerinin etkinliği artırılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada bulanık mantık ve negatif seçim tabanlı bir arıza teşhis yöntemi önerilmiştir. Önerilen algoritmada yapay bağışıklık sisteminin bir bileşeni olan negatif seçim algoritması kullanılarak kırık rotor ile ilgili özellik çıkarılmaktadır. Ayrıca motor akım imza analizi kullanılarak elde edilen spektrum değişim yönü, bulanık mantık sistemine verilerek arıza teşhisi yapılmaktadır. Negatif seçim algoritması için yeni bir ağırlıklandırılmış afinite ölçümü kullanılmıştır. Önerilen yöntem ile asenkron motorlarda oluşan stator arızası, mil yatağı sürtünme arızası ve kırık rotor arızaları teşhis edilebilmektedir. Yöntemin çıkışı arıza türü ile birlikte çoklu arızaları belirlemek için arızanın şiddetini de vermektedir. Önerilen yöntemin doğruluğu ve performansı simülasyon ve deneysel veriler kullanılarak gösterilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği