Konut Fiyatlarını Etkileyen Faktörler: İstanbul-Ataköy Örneği - Şahin, Elifsu (Fırat University, 2023)
Konut tipi, konutun yaşı, konut büyüklüğü, oda sayısı, banyo sayısı, inşaat kalitesi, ısıtma sistemi, otopark varlığı, kamusal hizmetlerin kalitesi, merkezlere yakınlık, sağlık ve eğitim kurumlarına uzaklık, ulaşım aksları, suç oranı, sosyal aktivitelerden memnuniyet, manzara, çevre kirliliği, otoyollar ve havaalanı gürültüsü gibi birbirinden farklı yapısal ve mekânsal özellikler, konutların fiyatlarını etkilemektedir. Konut harcamasının, hayat boyu yapılan en büyük harcamalardan biri olması, yerel ve merkezi yönetimlerce konutun ekonomik ve politik açıdan önem arz etmesi gibi nedenler ise konut fiyatlarını etkileyen faktörlerin incelenmesini önemli kılmaktadır. Merkezlere, ulaşım ve donatılara yakınlığı; yeşil alanlarının zenginliği ve yerleşim düzeni gibi nedenlerle İstanbul’un önemli ve yaşam kalitesi yüksek konut yerleşim alanlarından biri olan Ataköy’de; boş arsa bulunmaması, talebin ve bölgedeki doluluk oranının ise çok yüksek olması konut fiyatlarını oldukça yükseltmiş?, bölgesel konut pazarının İstanbul genel konut pazarı içerisindeki önemini artırmıştır. Çalışmanın amacı Ataköy’de konut fiyatlarına etki eden konut birimine ilişkin özellikleri belirlemektir. Bu kapsamda bölgedeki satılık 149 konutun fiziksel verileri ile çoklu regresyon analizi yapılmış ve konut fiyatlarına etki edebilecek konut birimine ilişkin özelliklerin hangisi ya da hangilerinin konut fiyatlarını nasıl ve ne ölçüde etkilediği irdelenmiştir.

Different structural and spatial features such as type of housing unit, age of housing unit, size of housing unit, number of rooms, number of bathrooms, construction quality, heating system, parking lot, quality of public services, proximity to centers, distance to health and education facilities, transportation facilities, crime rate, satisfaction with social activities, landscape, environment, pollution and airport noise affect the prices of the housing units. Atakoy is one of the important residential areas of Istanbul with a high quality of life, due to the richness of its green areas and its urban texture, the closeness to centers, high quality of transportation and urban services. The lack of vacant land, the high demand and the high occupancy rate in the region have increased the housing prices considerably, and the importance of the regional housing market. The aim of the study is to determine the characteristics of housing unit that may affect the housing prices in Atakoy. In this context, multiple regression analysis has been made with the data which consist of physical information about 149 housing units for sale in the region and it has been examined which features related to the housing unit how much may affect the housing prices.
FACTORS AFFECTING HOUSING PRICES: THE CASE OF ISTANBUL-ATAKOY
Keywords: Curriculum and Teaching in Economics; Business and Management; Ekonomi; İşletme ve Yönetim Müfredatı ve Öğretimi