ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİ İÇİN TASARLANAN MOODLE TABANLI BİR SİSTEMİN KULLANIŞLILIĞININ İNCELENMESİ - Elçiçek, Mithat; Bahçeci, Ferhat (My University, 2016)
Bu araştırma ile \"Öğretmenlik Uygulaması Dersi\" için tasarlanan Moodle tabanlı bir sistemin kullanışlılığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda açık kaynak kodlu öğrenme yönetim sistemlerinden Moodle 2.8 sürümü kullanılarak bir Öğretmenlik Uygulaması Yönetim Sistemi (OUYS) tasarlanmıştır. Araştırma, Pedagojik Formasyon Eğitimi alan 32 öğretmen adayı, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde öğrenim gören 24 öğretmen adayı, dersten sorumlu 6 öğretim elemanı ve çeşitli okullarda görev yapan 10 uygulama öğretmeni ile yürütülmüştür. Araştırma sekiz hafta boyunca OUYS ortamını kullanan katılımcıların hazırlanan ortam üzerindeki görüşlerini tespit etmeyi amaçlayan tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırma verileri için \"Web Tabanlı Okul Deneyimi Sistemi Kullanışlılık Ölçeği\" ve OUYS ortamından elde edilen \"Sistem Kayıtları\" kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde; frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma istatistikleri kullanılmıştır. OUYS ortamını kullanan katılımcıların, uygulama sürecinden sonra ortamın öğretmenlik uygulaması dersi için kullanışlılığı yüksek bir ortam olduğu yönünde görüş bildirdikleri görülmüştür.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Eğitim; Eğitim Araştırmaları