Z-KAYNAK EVİRİCİ TEMELLİ FOTOVOLTAİK GÜÇ ÜRETİM SİSTEMİ - ALÇİN, ZEYNEP MİNE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Fosil enerji kaynaklarının tükenmesi ve çevreye zararlı etkileri yüzünden Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) popüler olmakta ve fazla dikkat çekmektedir. Diğer YEK'ler ile karşılaştırıldığında Fotovoltaik (FV) enerji üretim sistemleri doğaya ve hayvanlara zararsız olması, düşük bakım maliyeti ve düşük gürültü kirliliği gibi avantajlara sahiptir. Şebeke bağlantılı FV sistemleri, güneş enerji sistemlerinin yaygın kullanım alanlarından biridir. FV sistemlerde istenilen frekans ve genlikte çıkış elde etmek için ise eviricilere ihtiyaç vardır. Ayrıca şebeke bağlantılı FV sistemler, sabit güç sağlamak için yükseltme ve alçaltma yeteneğine sahip olmalıdır. Günümüzde geleneksel eviricilerin kısıtlamalarının üstesinden gelmek ve evirici yapısındaki anahtar sayısını azaltmak için Z-kaynak eviriciler yaygın bir şekilde çalışılmaktadır. Z-kaynak eviricinin bir aşamada alçaltma/yükseltme ve evirme yeteneğine sahiptir. Z-kaynak eviricnini anahtarlanması, sinüsoidal darbe genişlik modülasyon tekniği ile yapılmıştır. FV panel 100 paralel 8 seri FV hücre ile oluşturulmuştur. Benzetim sonuçları Z-kaynak eviricinin FV güç üretim sistemleri için uygun ve verimli olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik güç üretim sistemleri, eviriciler, Z-kaynaklı eviriciler, sinüzoidal darbe genişlik modülasyonu.

Due to the depletion of fossil energy resource and its harmful effects to the environment, the renewable energy systems become popular and draw attention. When compared to the other renewable-energy sources, photovoltaic (PV) energy has advantages such as no harmful effects to environment and animals, minimum maintenance cost and minimum noise pollution. Grid-connected PV energy is the most common usage areas of solar energy. PV system needs an inverter to obtain an output with the desired frequency and amplitude. Also, grid-connected PV energy system should have buck and boost ability to provide steady power. Nowadays, Z-source inverter (ZSI) has been widely studied since proposed to overcome restrictions of conventional inverter and reduce number of switching device. ZSI topology can carry out buck/boost and invert in one step. In this thesis, ZSI based grid-connected PV energy generation system with three phase has been modelled in Matlab/Simulink environment. Sinusoidal pulse width modulation scheme used for the switching elements of ZSI. In model, PV array is formed 100 parallel and 8 series connected PV cell. Simulation results has been showed that ZSI is suitable and efficient for PV power system. Keywords: PV power systems, inverter, Z-source inverter, Sinusoidal pulse width modulation.
Z-source inverter based pv power generation system
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği