VAN İLİNDE KARAYOLU ULAŞIMININ GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ - Baytar, İrfan (Fırat University, 2020)
Türkiye’de karayolu ulaşımının tarihi gelişimine baktığımızda, ilk olarak bu yolların Hititler zamanında yapıldığı görülmektedir. Yolların yapımı ile birlikte Anadolu’nun önemi artmaya başlamıştır. Pers  (Kral Yolu), Roma ve Osmanlı dönemlerinde yapılan çalışmalarla Anadolu’daki ulaşım ağı daha da gelişmiştir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk dönemlerinde kaynak yetersizliğinden dolayı, Osmanlıdan kalan ulaşım hatlarına ilave olarak, önemli bir çalışma yapılamamıştır. 1950’li yıllardan sonra karayolu ulaşımına ağırlık verilmeye başlandığı görülmektedir. Zaman içerisinde Van’daki ulaşım sistemleri arasında en fazla gelişen karayolları olmuştur.