YENİ İLKÖĞRETİM PROGRAMINA GÖRE HAZIRLANMIŞ HAYAT BİLGİSİ DERS KİTAPLARINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - YILDIRIM, AYSUN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Öğrenciler hayata dair temel kavramları ve bilgileri Hayat Bilgisi Dersi ile öğrenmeyebaşlar. çlerinde yaşadıkları çevreyi tanır ve o çevre içerisinde bir birey olarak kendilerineyönelik tutumlar geliştirirler. Hayat Bilgisi dersinin istenilen verimde düzenlenmesinde derskitabının önemli bir yeri vardır.Araştırma verileri Elazığ il merkezinde görev yapan 403 ilköğretim birinci, ikinci veüçüncü sınıf öğretmenlerinden elde edilmiştir. Araştırma için gerekli bilgiler anket taramayöntemiyle toplanmış ve araştırma ankete dayalı bir biçimde yürütülmüştür. Anketinmaddeleri Hayat Bilgisi Ders Kitabı ve Öğretim Programı hakkında yapılan bir kaynaktaramasından sonra oluşturulmuştur. Soruların geçerliliği için öğretim üyelerinin görüşlerialınmıştır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda öğretmenlere uygulanmak üzere bir anketoluşturulmuştur. Anket, altısı kişisel olmak üzere toplam 29 sorudan oluşmaktadır.Bazı bulgular:1.Öğretmenlerin büyük çoğunluğu kitapların dikiş ve ciltlemesini kusurlu bulmuşlardır.2.Hayat Bilgisi Ders Kitaplarında kullanılan renklerin öğrencilerin motivasyonunuarttırmasına evet yanıtı verilmiştir.3.Öğretmenler kitaplarda akıcı bir dilin kullanıldığı görüşüne katıldıklarını belirtmişlerdir.4.Hayat Bilgisi Ders Kitaplarında öğrencilerin kişisel gelişimini sağlayan unsurlara kısmenyer verildiği görüşü belirtilmiştir.5.Basitten karmaşığa, kolaydan zora, somuttan soyuta, yakından uzağa ilkelerinin HayatBilgisi Ders Kitaplarının hazırlanmasında göz önünde bulundurulmasına evet yanıtıverilmiştir.Anahtar Kelimeler: Öğretim programı, ders kitabı, öğretmen
The opinions of teachers about new primary school programme concerning to natural studies course book (Case of Elazığ city)
Keywords: Eğitim ve Öğretim