Using steel reinforcement in asphalt concrete - Kuloğlu, Necati; Kök, Baha Vural (My University, 2004)
Bu çalışmada sıcak bitümlü karışımlarda çelik donatı kullanımının, esnek üst yapının fiziksel özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla farklı çap ve göz açıklığındaki çelik donatılar, Marshall deneyine göre hazırlanan numunelerin içine yerleştirilmiş ve serbest basınç deneyi yapılmıştır. Elastik modül, poisson oranı ve kesme modülü hesaplanmıştır. Çelik donatıların numunelerin eğilme mukavemetine olan etkilerini belirlemek için kiriş şeklindeki numunelerin içine donatı yerleştirilerek eğilme deneyi yapılmıştır. Bu çalışma, çelik donatı kullanımı ile polimerlerle kuvvetlendirilmiş asfalt betonu çalışmalarından ayrılır. Sonuç olarak 10 mm göz açıklığı ve l mm çapa sahip çelik donatılı asfalt kaplamada, stabilitenin yaklaşık %50 , eğilme mukavemetinin % 100'ün üzerinde arttığı gözlenmiştir. Üst yapının performansının önemli derecede iyileştiği tespit edilmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi